Connect with us

BiH u EU

ČOVIĆ- CORMACK: Nema razloga dalje odlagati objavu rezultata popisa stanovništva

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović održao je sastanak s velepolanicom SAD-a u BiH Maureen E. Cormack, s kojom je razgovarao o izazovima na euroatlantskom putu BiH i modalitetima njihovog nadilaženja, te općoj društveno-političkoj situaciji i procesima u zemlji, prenosi  bpz.ba

Ocijenjeno je da je naredni veliki korak u pravcu evroatlantskih integracija BiH aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP), koja prvenstveno podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine.

Veleposlanica Cormack je izrazila punu podršku SAD-a ovim procesima do ispunjenja postavljenih uvjeta, uz potrebu proširenja suradnje i na drugim poljima, a na osnovu dokumenta Pregled obrane koji će pružiti opću sliku o stupnju usuglašenosti s NATO standardima i osigurati osnov za dalji nastavak procesa pridruživanja BiH.

Čović je, kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH informirao američku veleposlanicu o aktivnostima u vezi usuglašavanja izmjena Izbornog zakona. Istaknuta je potreba otvorene i argumentirane rasprave o svim do sada iznesenim prijedlozima koji su u funkciji sprovođenja Odluke Ustavnog suda za Mostar, te rješenja problematike izbora članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda PS BiH.

Ocijenjeno je kako je popis stanovništva obavljen prema najvišim europskim standardima i da nema razloga da se dalje odlaže objava njegovih rezultata.

Između ostalog, razgovarano je i o problematici održivosti institucija kulture na državnoj razini, te je naglašena potreba pravne regulacije ovog pitanja bpz.ba

Continue Reading