Connect with us

Ekonomija

Članovi kolegija obaju domova PSBiH razgovarali sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Članovi kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) susreli su se danas sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, koji u posjet našoj zemlji boravi u povodu 25. obljetnice zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kom su sudjelovali predsjedatelj Zastupničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedatelj Doma naroda dr. Nikola Špirić, zamjenici predsjedatelja Doma naroda Bakir Izetbegović i dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Borjane Krišto, zastupnica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktualnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja europskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Naglašavajući kako je Daytonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i osigurao mir i stabilnost, gospodin Borrell naglasio je da jasna europska perspektiva BiH i proces europskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji. Potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske suradnje između PSBiH i Europskog parlamenta. Ohrabrujući članove vodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTV-u, sukobu interesa i javnim nabavama, Borrell je poručio da će EU pružiti punu potporu BiH, ali da dinamika europskog puta BiH i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri ovisi od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realiziraju reforme i prioritete iz Mišljenja Europske komisije.

Zahvaljujući se gospodinu Borrellu na posjetu i iskazanoj potpori BiH na njenom europskom putu, članovi vodstva PSBiH istaknuli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Najviši dužnosnici PSBiH iznijeli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uvjete za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo europski put naše zemlje i predstavljalo najsnažniju moguću potporu svim proeuropskim snagama i politikama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku članova kolegija obaju domova PSBiH sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku gospodinom Borrellom nazočio je i šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

(parlament.ba)

Continue Reading