Connect with us

Intervju

ČAVARA: DF treba izaći iz vlasti i prestati s obmanama

Predsjednik Federacije i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da razgovore između SDA i SBB-a, radi rješavanja krize vlasti u većem bh. entitetu, vidi kao jedino rješenje. Kaže da na inicijalni susret lidera ove dvije stranke Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića gleda izrazito pozitivno.

– Ovo ne vidim samo kao rješenje krize nego kao iskorak dalje na putu ka pristupanju EU i NATO-u, odnosno ispunjavanju agende koju smo preuzeli. Međutim, očito je da postoji neodgovornost onih kojih ne shvaćaju tu dimenziju da su preuzeli pozicije u zakonodavnim tijelima i da je utoliko i njihova odgovornost za funkcioniranje i FBiH i BiH – kaže Čavara za “Avaz”.

Čavara misli da se sa SBB-om možemo napraviti taj iskorak u kojem ćese osigurati i stabilnu parlamentarnu većinu, ali isto tako rješavati nagomilane probleme s obzirom na opredjeljenje SBB-a, odnosno već dokazanu spremnost te stranke da se uhvati ukoštac s problemima.

-DF, ako želi izaći iz vlasti, to konačno treba učiniti. Trebaju stvarno biti pošteni prema građanima i narodima ove države i ako više ne žele snositi odgovornost za poteze izvršne vlasti, onda trebaju napustiti sve pozicije, a posebno tamo gdje mogu blokirati formiranje nove parlamentarne većine,kazao je čavara aludirajući na poziciju dopredsjednika F BiH koju obnaša DF-ov Milan Dunović.

On kaže da sa SBB-om, koji je i do sada pokazao širinu u pristupu rješavanju problema, se može mnogo toga bolje napraviti, pa čak i ako Dunović bude prepreka za popunu upražnjenih mjesta u Vladi FBiH.

Na upit zašto se nakon izbora uopće došlo u ovakvu situaciju, Čavara je kazao:- Zato jer se vlast poslije izbora nije formirala tako da u njoj budu stranke koje imaju slične programe i slično opredjeljenje te one koje žele praviti reforme. Umjesto toga, na određeni način u vlast je ušao DF, koji ima sasvim drugo političko opredjeljenje od SDA i HDZ-a. Na kraju su pokazali veliku neozbiljnost u odnosu na sve građane, kada su deklarativno izašli iz vlasti, a ustvari su zadržali poziciju potpredsjednika FBiH kako bi s pozicije vlasti nastupali opoziciono i time blokirali cijelu FBiH.

Upitan smatra li da bi preslagivanje vlasti radi stabilizacije prilika u BiH trebalo ići po vertikali od državne do nižih razina Čavara je rekao:

– Smatram obveznim da se to učini. Nedopustivo je da se dogodi da jedna stranka koja želi nositi odgovornost u FBiH ne može sudjelovati u odlučivanju na razini države. To smo iz HDZ-a stalno zagovarali, da jedna struktura bude od najviše do najniže razine. Tada će biti manje problema i manje sukobljavanja, a znat će se i tko nosi odgovornost. Sada smo u situaciji da DF glumi da je oporba u FBiH i ne želi rješavati probleme, a da onda dio dužnosnika te stranke sudjeluje u odlučivanju na razni države u sasvim drugom smjeru. To je apsolutno neprihvatljivo i pokušaj obmane javnosti,smatra Čavara

Zamoljen da komentira povlačenje naftne kompanije „Shell“ iz posla u FBiH Čavara je podsjetio kako je kompanijom „Shell“ memorandum potpisala prethodna platformaška vlast u FBiH.

-Ja nisam upoznat s detaljima. Dobio sam neslužbene informacije o tome, ali mi nisu poznati razlozi. No, mislim da to ne treba biti obavijeno velom tajne, već treba javnosti podastrijeti razloge i načine kako je sklopljen taj memorandum i zbog čega se raskida, ako je to slučaj,kazao je predsjednik F BiH u intervju Dnevnom avazu. tropolje.info

Continue Reading