Connect with us

Intervju

Mons. Tomo Knežević: Dolazak Pape je izravan znak nade svima u BiH

BiH se sprema za treći pohod jednog Petrova nasljednika. Mir je ključna riječ koju je zazivao Ivan Pavao II., Benedikt XVI., a to je i slogan s kojim papa Franjo dolazi početkom lipnja. Središnji događaj za vjernike je misa na Koševu, oko koje sve detalje pod nadzorom drži mons. Tomo Knežević, mjesni ceremonijar i voditelj liturgijsko-glazbenog povjerenstva.

Večernji list: BiH, Sarajevo, Koševo očekuje veliko slavlje i susret s Papom. Kako se vi osjećate uoči ovoga događaja?
Treba biti iskren i reći kako su moji osjećaji radosni i iskreni, ali i različiti. Kao kršćanin i kao svećenik Vrhbosanske nadbiskupije osjećam se sretno i radosno da nam u pohode dolazi svima dragi papa Franjo. Pitao sam se je li to stvarnost ili moj san. Nakon svetog Ivana Pavla II. mislio sam kako će zanimanje njegovih nasljednika prema nama u Bosni i Hercegovini splasnuti. Međutim, pokazalo se da nisam bio u pravu. Druga slika te radosti oslikava se u tome da sam treći put odgovoran za pripremu liturgije dolaska nekoga od papa, prvo pape Ivana Pavla II. u Sarajevo 1997., a nakon toga i 2003. god. i u Banju Luku. Radost se treći put pretvorila u odgovornost koju je meni i drugoj subraći povjerio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Sve sam pretvorio u odgovoran odnos prožet ljubavlju i vjerom prema onome što mi je povjereno s obzirom na vatikanske i liturgijske odredbe, kao i konkretna stvarnost i mogućnosti u Sarajevu.

Večernji list: Sudjelovali ste u većini priprema, osmislili najvažniji događaj, euharistijsko slavlje. Je li bilo teško, jesu li sve pripreme okončane?
Za sve kršćane euharistijsko slavlje središnji je događaj susreta sa Svetim Ocem. Ne smijemo smetnuti s uma kako je liturgija izvor iz kojeg proistječe sva snaga Crkve, ali i vrhunac prema kojemu teži njezino cjelokupno nastojanje. I zato je trebalo puno toga, u suradnji s drugim pododborima, pripremiti. Na prvome mjestu, to su liturgijski tekstovi koje ovdje pravimo i vatikanskom liturgijskom uredu predlažemo. Na našu veliku radost sve smo dobro pripremili i predložili tako da se u Vatikanu priprema poseban misal prema kojem će Papa slaviti misu i imati molitveni susret s duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici, a mi pripremamo Vodič za oba liturgijska slavlja. Postavilo se i pitanje kako Olimpijski nogometni stadion Koševo učiniti liturgijskim prostorom, odnosno najvećom crkvom na otvorenom tih dana. Brojni su drugi sadržaji koje je trebalo završiti kao što su pripremanje i nabava liturgijskog ruha, posuđa, hostija, misnoga vina i cjelokupno uređenje liturgijskog prostora tj. podija s oltarom, ambonom (besjedištem), s Papinim sedesom i dva križa, Gospinom slikom, prostora sa stolicama za suslavitelje i asistencijom. Međutim, moralo se misliti i na svećenike suslavitelje, kao i na veliki liturgijski zbor. Brojni su katolici, a ima i nekatolika koji su bili spremni darivati sebe i biti konkretna potpora u ovom liturgijskom događanju. U ovom dijelu posebnu zahvalu zaslužuju svi članovi Liturgijsko-glazbenog pododbora, posebno moj zamjenik doc. dr. sc. Dubravko Turalija, kao i osobe iz drugih pododbora crkvenih i državnih vlč. Fabijan Stanušić i Damir Ramljak Tigar. Bez njih dvojice sve bi išlo puno teže i složenije.

Večernji list: Puno je “sitnih” detalja, od dolaska vjernika, nastupa i uštimavanja zborova, traženja obitelji koja će prinijeti euharistijske darove, izrade križa, zvona i dr. Ima li nervoze, hoće li sve funkcionirati?
Poglavito u brojnim bosanskohercegovačkim župama glazbeno se pripremaju brojni zborovi koji će činiti veliki zbor od više od tisuću pjevača koji će pod vodstvom vlč. Marka Stanušića biti najaktivniji dio okupljene zajednice na stadionu Koševo. Na drugim mjestima odjekuju lagani i tanani završni udarci drvenih čekića koji svojim dlijetima oblikuju ono što su kipari i razni umjetnici zamislili na papinom sedesu u Zavidovićima, na velikom križu s velikim raspelom u Posušju, na oltaru i ambonu u Tomislavgradu, ali i na drugim brojnim liturgijskim sadržajima. Imam osjećaj kako svi ti zvukovi postaju jednim posebnim zborom liturgijskih priprema za Papino euharistijsko slavlje na Koševu i u sarajevskoj prvostolnici. Nešto slično događa se i u pripremama kod otaca franjevaca u Zagrebačkoj ulici, kao i kod priprema mladih za susret s papom Franjom.

Večernji list: Koliko vjernika se očekuje u Sarajevu i otkuda su, koliko je do sada prijavljeno, nažalost, čulo se da ima onih koji su željeli ići, ali se nisu na vrijeme registrirali u svojim župama?!
Činjenica je da će stadion biti pun i očekuje se dolazak više od 60.000 hodočasnika kako odavde tako i iz inozemstva. Prema neslužbenim vijestima iz Pododbora za prijavu hodočasnika, zanimanje za dolazak u Sarajevo je veliko. Mnogi zainteresirani čekali su zadnji termin. Vjerujem da su svi iz spomenutog Pododbora spremni pomoći svima onima koji se nisu uspjeli registrirati u svojim župnim zajednicama i nisu došli do karte. Postoje razni načini komunikacije i rješavanja ovog problema.

Večernji list: Koševo će biti jedna velika crkva na otvorenome. Raduje li vas to zajedništvo i može li ta činjenica pomoći da se briše nepovjerenje koje je jedno od najvećih poteškoća ove zemlje?
Dolazak pape Franje konkretni je znak nade ne samo za Hrvate katolike u ovoj napaćenoj zemlji, nego i svim njezinim stanovnicima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Samo je pitanje upućeno svakome od nas vidimo li u ovom dolasku Svetoga Oca i prepoznajemo konkretni znak potpore i poticaja i molitve kako ima života i budućnosti za svakog čovjeka na svim bosanskohercegovačkim prostorima. I zato liturgijsko i euharistijsko zajedništvo na Koševu i na drugim mjestima, prožeto molitvom i liturgijskom pjesmom, zajednički je vapaj koji ćemo iz najveće crkve na otvorenom toga dana uputiti Svemogućem Bogu za ove ljude i za ovu zemlju, ali i za mir u cijelom svijetu. Brojni su i konkretni znakovi zajedništva kako u liturgijskom tako i u izvanliturgijskom prostoru.

Večernji list: I državne strukture, prema dostupnim informacijama, bit će spremne za ovaj događaj, postavljala su se pitanja o sigurnosti. Ima li razloga za strah?
Odluci da Papa posjeti neku zemlju prethodi poziv crkvenih i državnih struktura. U pripremi dolaska posebno mjesto pripada Apostolskoj nuncijaturi, u našem slučaju apostolskom nunciju nadbiskupu mons. Luigiju Pezzutu i njegovu tajniku mons. Josephu Puthenpurayilu, zatim crkvenom i državnom odboru koji usklađuje svoj rad. Prema meni dostupnim informacijama, državne strukture dale su se na posao kako bi Svetoga Oca primile na primjeren način. Usklađeni rad sigurnosnih službi Vatikana i Bosne i Hercegovine traje od najave Papina dolaska. Sve sigurnosne i policijske strukture Bosne i Hercegovine na svim razinama, posebno u Sarajevskoj županiji, uradile su puno u osiguravanju potrebnih sigurnosnih pretpostavki. I zato stalno pozivaju, posebno žitelje grada Sarajeva, da pokažu svoju širinu dobrih i strpljivih domaćina. Njihov doprinos i njihova strpljivost su prevažni. Svi koji dođu u Sarajevo ponijet će sa sobom sliku Sarajlija kao dobrih i loših domaćina počevši od maloga djeteta, zatim starice hodočasnice pa do uvaženih gosta koji dolaze izvan Sarajeva.

Večernji list: Ovo je treći pohod Svetog Oca u BiH, nakon dva pohoda Ivana Pavla II., dolazi i papa Franjo. Kakva je to poruka vjernicima, ljudima i državi BiH?
Kao i sveti Ivan Pavao II., papa Franjo ovom gradu i ovoj zemlji želi donijeti poruku nade, a ona je sadržana već sada, i prije objavljenih poruka i propovijedi, kako svaki čovjek i cijela zemlja trebaju nadu i mira, a on glasi: “Mir Vama!”. Svatko od nas s nestrpljenjem očekuje i druge konkretne poruke. Malo se strpimo jer Papa je pred vratima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Večernji list: U svim dosadašnjim porukama, uključujući i ovaj pohod dominira riječ “mir”. To je i slogan pohoda pape Franje. Koliko je taj mir u BiH dovršen u svojoj punini?
Ova zemlja i ovi ljudi tijekom svoje bliže i daljnje prošlosti prošli su putem patnje i stradanja. Proliveno je mnogo suza i krvi i izgubljeno je mnogo života. Uvijek iznova na svima našim bosanskohercegovačkim grobovima suzama se zalijevaju grobna obilježja. Na ustima svakog žitelja ove zemlje je riječ MIR. I zato bez mira u duši i u svakom pojedincu, neće biti kvalitetnog i očekivanog mira u cijeloj zemlji. Zato smo svi pozvani biti kvalitetni i konkretni graditelji mira na mjestima svoga ovozemaljskog življenja.

Večernji list: Kakve plodove očekujete od pohoda pape Franje u Bosnu i Hercegovinu?
I ovaj Papin dolazak veliki je izazov za sve vjernike katolike, ali i za sve druge vjernike. Sigurno ćemo dobro saslušati sve Papine poruke i pri tom ćemo biti budni. Međutim, postavlja se pitanje svakome od nas hoćemo li ostati budni nakon Papina odlaska, ili će ovaj posjet biti samo drago sjećanje. Zato ne budimo srca tvrda, nego glas Papin poslušajmo i pokušajmo ga primijeniti u svoju svakodnevicu kako bi nam sadašnjica bila lijepa, a budućnost još ljepša.

Večernji list: Kako gledate na dosadašnje poteze i komentare pape Franje, o nekima postoje prijepori, a većini se raduju vjernici?!
Svaka promjena, pa i u Katoličkoj crkvi, stoji pred pitanjem kakva će nam biti budućnost, kakav će nam biti ovaj papa? Papa Franjo, nakon velikog i svetog Ivana Pavla II. koji nas je neizmjerno volio, veliko je osvježenje za cijelu Crkvu, ali i za čovječanstvo. Svojim primjerom poziva sve na obnovu i promjenu života i ponašanja na mjestima svoga življenja, bilo u Crkvi bilo u društvu. I zato brojne izjave i konkretni čini bude brojne simpatije na svim razinama ovozemaljskog življenja. Nije ga lako slijediti, ali pokušajmo…!

Continue Reading