Connect with us

Uncategorized

BRAVO ZA HRVATSKE LIJEČNIKE: ‘Tražimo da se nerođeno dijete zaštiti kao pacijent!’

Liječnici priznali: dijete u utrobi majke je zaseban pacijent!

Hrvatski liječnici ginekolozi su na simpoziju hrvatskih liječnika tražili da se fetus zaštiti kao pacijent. Taj hvale vrijedan prijedlog uputit će nadležnom ministarstvu a cilj im je uređivanje prava i obveza u ginekologiji i porodništvu kao liječničkoj specijalnosti s najviše tužbi. Cilj je dakle definirati pravni status fetusa, odnosno riječ je o  bitnoj zakonskoj izmjeni koja, među ostalim, potvrđuje da je struka jasno poručila kako se pri porodu brinu o – dva pacijenta. Problem u kliničkoj praksi nastaje kada se majka poziva na svoje pravo pacijenta i pritom svjesno ili nesvjesno uskraćuje pravo na medicinsku intervenciju u korist nerođenog, pojašnjava ovakav prijedlog prim. dr. sc. Vladimir Blagaić piše Večernji list koji prenosi primjer kojeg je naveo liječnik.

– Pacijentica s patološkom trudnoćom odbila je predložene nužne za njezin plod medicinske intervencije, kao i predloženi carski rez te je na taj način naškodila djetetu koje je po zakašnjelom porodu porođeno ozbiljno zdravstveno oštećeno. Danas od njezine odluke ne trpi samo njezino dijete nego i obitelj te cijelokupno društvo. Dakle, koja prava je imao taj mali pacijent? On je Nepitani’ rekao je dr. Blagaić suptilno definirajući i problem abortusa u Hrvatskoj.

Jer, kad bi se nerođeno dijete vrednovalo kao pacijent, i kad on ne bi bio fetus bez ikakvog prava već pacijent sa svim pravima čovjeka ukljućujući i pravo na život, abortus ne bi bio moguć. Zbog toga je ovaj prijedlog i više nego pozitivan, a moguće zakonske izmjene stale bi na kraj onom argumentu: to je moje tijelo, mogu što hoću.

Iako se o ovoj temi nije razgovaralo zbog sprječavanja abortusa, zasigurno je da su liječnici priznali da su u pitanju dva zasebna pacijenta a ne jedno kako to promotori abortusa tvrde.

Podsjetimo, svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom KB-u Sveti Duh uložili su priziv savjesti te ni jedan od njih više ne obavlja pobačaje na zahtjev žene. Sveti Duh tako je postao peta javna bolnica – uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi – koja uopće ne obavlja abortuse, a trend se nastavlja i u u splitskoj kao i u virovitičkoj bolnici, što je veliki napredak za hrvatsko društvo u kojemu se tek posljednjih godina razbuktala rasprava o abortusu – o živim malim ljudima koji od 78. u Hrvatskoj bivaju ubijani jer ih naše društvo ne želi smatrati ljudima, bez znanstvene podloge i uz isključivo ideološke manipulacije.

  tropolje,info

Continue Reading