Connect with us

Scena

BRADARA: Federacija je već federalizirana, pričamo o okrupnjavanju prostora

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta F BiH

Presuda Ustavnog suda BiH na temelju apelacije Bože Ljubića će nas natjerati da mijenjamo Izborni zakon BiH iako smo ga već trebali mijenjati kada su u pitanju izbori u gradu Mostaru – izjavila predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara u emisiji “Otisak” koja se emitira na mrezi tv postaja u BiH.

Presuda je, kaže, dala rok od pola godine zakonodavcu da otkloni nedostatke, te se nada da neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Ljubić je apelaciju za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona BiH podnio u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, s ciljem da, kako je kazao, spriječi diskriminaciju Hrvata, podsjeća Bljesak.info.

U pogledu Zakona o igrama na sreću Bradara je konstatirala da priređivači igara na sreću ne smiju biti diskriminirani bilo da su oni državni ili privatni te bilo da su domaći ili strani.

”Javnost ne govori o jednom stranom priređivaču igara na sreću koji nije prikopčan na server porezne uprave, za kojeg nemamo kontrolu”, tvrdi Bradara.

Naglasila je da su rezoluciju Europskog parlamenta kritizirali oni koji je nisu ni vidjeli.

”Kada pročitate Ustav Federacije BiH kaže se da se Federacija sastoji od federalnih jedinica, a u zagradi se navodi malim slovima županija, tako da je Federacija već federalizirana. Onda čujete da tamo netko spominje da će biti nekih 30 županija, regija. Nitko to u BiH nije spominjao, ono o čemu se priča je okrupnjavanje prostora”, kazala je Bradara.

Govoreći o federalizaciji navela je da su neke županije manje od pojedinih općina, te da naprimjer Kiseljak živi od proračuna od pet milijuna i sedamsto, a ta županija živi od 57 milijuna i kuka na sav glas.

”To je taj disbalans i pitam se gdje je ravnopravnost. Trebalo bi ozbiljno razgovarati o tom okrupnjavanju, a na taj način bi se smanjila i administracija”, smatra ona.

Ukazala je na postojanje sukoba centralizacije i decentralizacije navodeći da je težnja EU i svih njihovih rezolucija – decentralizacija.

”Netko kaže da mi kočimo procese, mi samo vraćamo nadležnosti gdje izvorno jesu i vraćamo tamo novac. Netko misli da cijelim procesom može upravljati iz Sarajeva. Ne možete vi izdavati energetsku dozvolu recimo u Bihaću i sad čovjek kada hoće tražiti audit za objekt koji gradi mora doći iz Bihaća u Sarajevo da bi to dobio, a nadležnost građenja je na razini općine”, rekla je Bradara.

Mišljenja je da bi svi trebali europski put doživljavati iskreno i tako se ponašati, a ne, kako kaže, da su nam puna usta EU, a kad god imamo nešto što trebamo napraviti za EU radimo da to ne bude.

”Hrvati u BiH su već građani EU, ali u svakom slučaju mi imamo najveći interes za EU jer smo najmalobrojni u BiH”, zaključila je Bradara u emisiji “Otisak”

Continue Reading