Connect with us

Ekologija

BOŠKOVIĆ: Nova Vlada HNŽ samo ako će Hrvati dobiti sedam ministarskih pozicija, čekamo odgovor SDP-a

Još malo pa će aktualna Vlada Hercegovačko – neretvanske županije ući u osmu godinu mandata. Aktualna Vlada HNŽ je imenovana nakon izbora koji su održani 2014. godine, novi izbori su bili 2018., ali izbora nove županijske vlade nije bilo. I upitno je hoće li ga biti do novih općih izbora koji će se održati iduće godine.

Prvi čovjek HDZ-a BiH u ovoj županiji Stjepan Bošković je za Pogled.ba rekao kako se još uvijek čeka odgovor SDP-a kojeg HDZ BiH priželjkuje za partnera u novoj vlasti, te kako od te stranke uvelike ovisi hoće li HNŽ dobiti novu Vladu godinu dana prije novih izbora.

-Još nikakav odgovor od SDP-a nemamo i nadamo se kako ćemo ga dobiti uskoro. Mislim kako nema smisla formirati novu Vladu sa istim partnerima samo godinu dana prije izbora. Ako ćemo dobiti novu vlast onda u njoj mora biti promjena jer se izborni rezultati jasno razlikuju 2014. i 2018. godine. U prvom redu promjene se odnose na sastav vlade, točnije broj ministara iz hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Omjer više ne može biti 6-6. Izborni rezultati govore kako taj odnos mora biti 7-5 u korist hrvatske strane – rekao je Bošković za Pogled.ba.

Na pitanje je li realno da bilo koja bošnjačka stranka pristane na takvo nešto godinu dana prije izbora, predsjednik HDZ-a BiH HNŽ-a nam kaže kako je to vjerojatno razlog zašto bošnjačke stranke već godinama ne žele ući u proces formiranja nove vlasti u ovoj županiji.

-HDZ BiH je na prošlim izborima ostvario veliki rezultat na temelju kojega imamo svako pravo tražiti da imamo 7-5 odnos u Vladi. Pristankom na 6-6 nakon što smo osvojili daleko najviše mandata u Skupštini HNŽ bi bilo slanje poruke našim biračima kako nije važno koliko smo mandata osvojili. To mora biti važno – zaključio je Bošković koji i dalje ne gubi nadu da će HNŽ ipak dobiti novu vlast u ovom mandatu.

Bošković je rekao će se nova Vlada HNŽ možda i morati dogoditi jer već neki ministri ne mogu obavljati svoje dužnosti zbog zdravstvenih problema, te se postavlja pitanje kako će trenutna vlada u tehničkom mandatu funkcionirati u vremenu pred nama.

Činjenica kako tri godine nema konkretnih pomaka u procesu formiranja vlasti loša je poruka biračima. Postavlja se pitanje čemu služe izbori ako se rezultati neće implementirati? Vjerojatno će nova zakonska rješenja onemogućiti takvu praksu u budućnosti. I to ne samo u HNŽ-u nego na svim razinama vlasti u državi.

Za izbor Vlade HNŽ potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini od 20 zastupnika, podsjeća HMS. HDZ BiH u Skupštini HNŽ ima 13 zastupnika, SDA 8, SDP 3, HDZ 1990 2, kao i SBB, dok po jednog zastupnika imaju HRS i DF./HMS/

 

 

 

 

Continue Reading