Connect with us

Kultura

BITKA ZA HDZ: Kovač i Plenković u anketi su gotovo izjednačeni

Novi CroElecto, ispitivanje javnog mišljenja koje provodi agencija 2X1 komunikacije, donosi rekordno visok rejting SDP-a te pokazuje nastavak tendencije pada HDZ-ova rejtinga. Velika je neizvjesnost, sudeći po ovoj anketi, očekuje se na izborima u HDZ-u.


SDP je prešao tridesetpostotnu granicu te u veljači stoji na 30,29%. HDZ je na 21,65% što znači da se razlika između prve dvije stranke povećala na gotovo devet postotnih bodova.

Miroslav Škoro osim glasača suverenista uzeo je zasigurno i HDZ-ove birače jer rejting mu je narastao na 11,56%.  Most je četvrta stranka s 3,77%, a na petom se mjestu pojavio aktivist Dario Juričan s 3,41%.

Da su danas izbori HDZ  bi po ovoj anketi s podrškom od 21,65 posto, osvojio manje od 40 mandata.

Stoga je trenutno gotovo jednako zanimljivo, pa čak i zanimljivije, vidjeti kako stoje dva glavna kandidata na  izborima u HDZ-u.

Agencija 2×1 komunikacije, koja slovi za najpouzdaniji agenciju u Hrvatskoj jer su njihove podaci bili najbliži onima s birališta, provela je istraživanje i o izborima u vladajućoj stranci.

Biračima HDZ-a postavljeno je pitanje koji blok kandidata za unutarstranačke izbore podupiru. Na ta pitanja odgovarali su samo podupiratelji HDZ-a.

Anketa među biračima HDZ-a

Ekipu predvođenu sadašnjim predsjednikom Andrejom Plenkovićem podupire 43,26%, a Opciju za promjene s Mirom Kovačem na čelu 38,20%.  Neodlučnih i onih koji nisu bili voljni izjasniti se je 18,54%.

Vodstvo HDZ-a se bira po načelu jedan član jedan glas, prvi krug izbora je 15. ožujka,  drugi krug planiran je za   22. ožujka, pravo glasa ima 208 650 članova stranke.

M. Marković/ Foto:pxll

Continue Reading