Connect with us

Scena

BIT ĆE OVO NAJŽEŠĆA IZBORNA TRKA!

SDP praktično izlazi na izbore samostalno. U devet izbornih jedinica nositelji lista vladajuće koalicije bit će članovi SDP-a, a u samo jednoj, četvrtoj izbornoj jedinici, nositelj liste bit će HNS-ov Ivan Vrdoljak. Gdje se skrila Vesna Pusić? U prvoj izbornoj jedinici, iza Zorana Milanovića! Kud Zoran, tud i ona!

Vladajuća opcija ući će u žešću izbornu utrku tek nakon objavljivanja pozitivnih pokazatelja ovogodišnje turističke sezone, kada će riješiti i problem švicarskog franka. Siječanj i veljača neugodni su za izbore zbog vjerojatne recesije u posljednjem kvartalu ove godine, a prosinac uvijek donosi kršćansko ozračje novog života i nove opcije.

Znakovito je i odustajanje od donošenja proračuna za slijedeću 2016. prije izbora. Vlada će donijeti odluku o privremenom financiranju. Kako Milanović mora 60 dana prije izbora dovršiti proceduru za slučaj Franak, koju će prema najavama provesti u rujnu, izbori će se najvjerojatnije dogoditi u studenom, prije obljetnice pada Vukovara. To opet znači da će Milanović dati najave koje će pasati uhu Vukovaraca i sveukupne braniteljske populacije. Jedna kolona, jedna nacija, jedan šef države. Na potezu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja na temelju objavljenog kalendara Vlade može raspisati izbore za 20. studenog.

Svaki parlamentarni izbori trebaju se održavati u prosincu

SDP praktično izlazi na izbore samostalno. U devet izbornih jedinica nositelji lista vladajuće koalicije bit će članovi SDP-a, a u samo jednoj, četvrtoj izbornoj jedinici, nositelj liste bit će HNS-ov Ivan Vrdoljak. Gdje se skrila Vesna Pusić? U prvoj izbornoj jedinici, iza Zorana Milanovića! Kud Zoran, tud i ona! Čemu to sklanjanje Vesne Pusić? Žena se potvrdila na poziciji ministrice vanjskih poslova, kao seriozna i odmjerena osoba, koja hrvatskoj diplomaciji daje određenu ozbiljnost. U Vladi RH samo je Vesna Pusić na razini značaja Hrvatske. Naravno, zbog naše uključenosti u određene asocijacije, Vesna Pusić ima nizak stupanj slobode. Ona i svi mi jednostavno smo izvješteni da smo u ratu sa ISIL-om, pa kome to ne paše, neka se angažira na suprotnoj strani. Ovaj prostor ne treba suočavanje s prošlošću, nego suočavanje s budućnošću. Jasno je da Boris Lalovac i Gordan Maras afirmiraju SDP i vladajuću koaliciju, ali po čemu će Ranko Ostojić i Predrag Matić privući više birača nego Vesna Pusić? Zašto Željko Jovanović nije nositelj liste za 8. izbornu jedinicu? Njegov cucak ga obožava! U 10. izbornoj jedinici guraju se Boris Lalovac i Branko Grčić. Lalovac je dobitna kombinacija, a Grčić grčka. Iza njih dvojice naviruje se veseli mangup Arsen Bauk.

Za demokraciju u RH velik dobitak bili bi redovni parlamentarni izbori u prosincu, svake četiri godine. Kako vladajuća postava uvijek koristi državu kao svoju logistiku za nove izbore, glasovanje u prosincu donosilo bi nekakvu ravnotežu i šansu za nove opcije, jer bi se izbori odvijali u optimizmu Božića i nove godine. Istovremeno bi nova postava imala mogućnost krenuti u svoje programe i obećane projekte odmah s početkom godine. Zakonska odredba da se redovni parlamentarni izbori održavaju u prosincu unijela bi red u izbornu godinu u smislu tempiranja izbornih kampanja. Ovako smo imali strku, jer su se izbori najavljivali od travnja ove godine do veljače slijedeće godine, u rasponu od skoro godinu dana.

Zoran Milanović ponovno je protagonist

SDP je pokrenuo oprost dugova, socijalne programe i potporu za znanstvenike. Riješio je krizu Imunološkog zavoda. Zatezna kamata svedena je u razumne granice, time i kamata u kreditima, a tu je i fiksiranje kamate za kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku na 3,23, posto. Obračunski tečaj švicarskog franka pridržan je na 6,39 kuna, da bi Vlada konačno ušla u prihvatljivu konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. SDP je proveo fiskalizaciju i veću disciplinu u poreznim obvezama. Zaista imamo posve novu situaciju da SDP može izaći na izbore samostalno. Neki koalicijski partneri više su mu teret nego pomoć, da ne spominjemo saborske i druge mandate koje će takvi oduzeti SDP-u na temelju praznog ništa. S druge strane SDP ima opake promašaje. Kome je trebao nacistički red glede ovrha i deložacija?

Hvaljena legalizacija ispala je prava katastrofa. Osiromašila je mnoge obitelji, a nije donijela ništa, jer se srušilo tržište nekretnina. Legalizacija se pretvorila u novu represiju za one koji su u legalizaciju naivno ušli, s dobrim namjerama. Obični nacrti postojećeg stanja plaćeni su skuplje od samih arhitektonskih i drugih projekata. Lokalna samouprava poslala je nove komunalne račune za legalizirane prostore, sve po cijenama koje su i prije toga postale nepodnošljive, za manje kvadrata i za manju kubikažu objekata. Legalizirani objekti zjape prazni, a lokalci ubiru komunalnu naknadu, razrezuju čistoću i paušale za “angažiranu snagu” struje i ostalih inputa. Zašto smo u Hrvatskoj legalizaciju tako skupo platili, a u Srbiji je provedena besplatno? Valjda zato da se kojim slučajem neki novci ne pojave u korisnijoj potrošnji, onoj koja potiče našu proizvodnju.

Tomislav Kramarko počinje vrludati

U modi su seljaci. Branku Borkoviću dosadilo je nadigravanje u A-HSS-u pa se sklonio u stranu, pomalo ljut na svoje bivše stranačke kolege što jednostavno nisu rekli da se žele prikloniti nekoj od glavnih opcija, umjesto da provode puč uz pomoć institucija pod kontrolom opcije kojoj je A-HSS koalicijski pristupio. HOS je zadužio Branka Borkovića i Hrvatsku, napose u obrani Vukovara, pa se Borković ne može odreći pozdrava “Za dom” i “Za dom spremni”. Čist kao Sunce, HOS je jedina velika psotrojba koja nije počinila ratni zločin niti zločin u ratu!

Male stranke ne bi prešle izborni prag, ali zato traže puno: imaju 3 člana, 3 stranke u stranci, 3 klijenta, 3 želje, 3 zastupnika. Navodno Hrast traži od HDZ-a garanciju za 3 mjesta u Saboru, koliko i HSS, HSLS i HSP AS. Sve te stranke traže po 3 zastupnika, a i se pitamo jeli to možda zbog toga što je Sveto Trojstvo prirodno za jednu pretežito demokršćansku koaliciju? Kad ono, strančice trebaju po 3 zastupnika da mogu formirati vlastite zastupničke klubove, i time dobiti mogućnost da nas dulje dave u besmislenim saborskim raspravama. Gorim od nestrpljenja da ih čujem. Kada zbrojite sve te zahtjeve, ispada da HDZ neće imati svog stranačkog zastupnika u Saboru.

Čemu potreba da Karamarko zajedno s vrhom stranke strojevim korakom upadne na Thompsonov koncert, koji je uvijek nepredvidiv. Time je dobio one glasove na koje je i bez toga mogao računati, a mnoge je izgubio. Prije toga se predsjednik HDZ-a uspješno kontrolirao, a ovih dana počinje vidljivije vrludati. Propustio je na vrijeme se očitovati glede slučaja Franak. Svih 10 godina! U nekim je prigodama stao na stranu banaka, pravdajući to potrebom RH za stabilnim financijskim sustavom. Izbore će odlučiti dužnici banaka! Ono najgore, muškadini HDZ-a nisu shvatili da im fali žena na stranačkoj razini, da im EU neće dozvoliti očiglednu diskriminaciju pametnijeg spola, koja ne mora biti namjerna, nego više običajna. Zapravo HDZ-ovci nisu muški šovinisti. Oni jako vole žene, svih rasa i svih nacija, u svim podređenim položajima, pa i u mazohističkim obredima, ali onako na prvu, HDZ je pravi raj za manje izbirljive homoseksualce.

Ima li prostora za Ivana Sinčića?

Miriam Kervatin iz udruge Blokiranih upozorava hrvatsku Javnost da Vlada nije učinila ništa za 337 tisuća blokiranih građana. Živi zid računa na 10 zastupnika, što može ugrabiti uz potporu Blokiranih i pokreta Promijenimo Hrvatsku, odnosno profesora Ivana Lovrinovića. Naravno, ako će se izbori održati sljedeće godine. Bilo bi dobro da Živi zid postane treća politička snaga u državi, ona prevaga s kojom bi dvije velike koalicije morale formirati novu vladu. Bez jačeg Živog zida, HDZ će ponovno morati koalirati s Miloradom Pupovcem. Svijest o takvom šokantnom raspletu “desne” ponude pomaže Zoranu Milanoviću. Koalairanje HDZ-a i SDS-a već se događalo. Veći uspjeh Ivana Sinčića može natjerati Milanovića i Karamarka na postizborno koaliranje.

Orah Mirele Holy nije pustio snažnije korijenje, što je za kuću dobro. Ženi se otela neoprezna izjava da među azilantima ima terorista, što je vjerojatno, ali to ne treba naglašavati, jer se uglavnom radi o prognanicima i izbjeglicama. Terorista zasigurno ima i u našim političkim strankama, da ne spominjem nasilje koje provode kada dođu na vlast. Tako se Mirela našla na udaru onih društvenih snaga na koje je računala. Stranka koja je nastala na krilima ekološke osviještenosti počela se gubiti u civilizacijskim pitanjima, što je veliko iznenađenje i vjetar u leđa Živog zida. Srećom po sve nas, tu je nova regionalna sila, Uspješna Hrvatska dvojca Ivo Josipović i Radimir Čačić. Dotukla me mogućnost da ponovno osvoje vlast. Hrvatska je sve više legendarna Makarka. Ustajem sa sjedala i vičem prema vozaču: Ima izać! bpz.ba tropolje.info

Continue Reading