Connect with us

BiH

Biskup Perić: Svi se pitaju tko je kopilot, a nitko tko je ubio 41 uzdolsku žrtvu

U velikoj dvorani hrvatskog doma „herceg Stjepan Kosača“ sinoć je prikazan dokumentarni film „Uzdol 41“, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Dokumentarac  redatelja Marka Ragužagovori o ratnom zločinu Armije BiH počinjenom 14. rujna 1993. godine, kada je izvršila napad na teritorij župe Uzdol, i tom prilikom ubila 41 Hrvata.

„Cilj filma „Uzdol 41“ je iznijeti točnu istinu o tom strašnom zločinu, iako ta istina nije potpuna i nije završena jer nitko nije odgovarao za ovaj zločin“, istakao je gvardijan Franjevačkog samostana fra Iko Skoko  govoreći uoči prikazivanja filma koji je kako je rečeno spomen žrtvama i opomena nama kako se nevine žrtve ne smiju zaboraviti.

„Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre ostaje samo, ako li umre donosi obilat rod. Tako su uzdolske žrtve mučenički ubijene pale u zemlju, ali su donijele obilat rod“, objasnio je slikovito Skoko.

uzdol-publika-nova
Biskup mons. dr. Ratko Perić je u svom stilu rekao okupljenima nekoliko poruka, a za don Džaltu, uzdolskog župnika  kazao je kako je on nositelj uzdolske istine, kao nitko od nas!

„Sva pozornost medija usmjerena na kopilota koji je neki dan stušio zrakoplov u Alpe, sviju sad zanima: „Tko je taj što je ubio druge?“. A u slučaju našeg današnjeg filma samo se to ne zna i nitko ne ispituje:„Tko je ubio 41 žtrvu?“ i sve je zatrpano kako nitko ne bi odgovarao za ovo okrutno nedjelo“, kazao je biskup Perić.

Uzdolski župnik don Miljenko Džalto kazao je kako je od preuzimanja župe 3. studenoga 1996. godine nastojao djelovati da ratom pogođena župa oživi, da se prognani vrate, a ostaci žrtava nađu smiraj u rodnoj grudi. To se je i ostvarilo dovršetkom izgradnje Memorijalnog centra uzdolskih žrtava, kada su 14. rujna 2002. preneseni zemni ostaci stradalnika u centar pokraj stare župne crkve u Uzdolu.

zupnik-dzalto

„Svrha ovog predstavljanja je da se istina o Uzdolu ne zaboravi, kao i ukazivanje na sramotnu činjenicu da za ovaj strašni zločin do dana današnjeg nitko nije odgovarao“, napomenuo je don Džalto.

U spomen na poginule, u Uzdolu je podignut veliki drveni križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Premijera filma je upotpunjenai glazbenim programom klape Studenac iz Kruševa, kao i solisticom Elom Čule koja je otpjevala pjesmu „To je zemlja dide mog“ uz klavirsku pratnju Karla Miličevića.

Premijeru filma organizirali  su župa sv. Ivana Krstitelja – Uzdol i HKZ Troplet, uz potporu Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna i Udruga proizišlih iz Domovinskog rata./G. K. /HMS/

Continue Reading