Connect with us

Ekonomija

Banja Luka: Predsjednik Čović se susreo s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a, Davorom Pranjićem, dopredsjednikom RS-a iz reda hrvatskog naroda te posjetio samostan Petrićevac

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Banja Luci sa Davorom Pranjićem, dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda.

 

Tijekom susreta razgovaralo se o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i poziciji u institucijama Republike Srpske, ali i oko pomoći hrvatskoj zajednici u ovome entitetu. Dužnosnici su razgovarali i o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji, te drugim značajnim pitanjima za Hrvate.

Istaknuta je potreba kontinuiranog aktivnog djelovanja na području razvojnih projekata koji će mlade ljude potaknuti na ostanak i borbu za položaj i kvalitetan život u RS-u, a neke potaknuti i na povratak.

Dopredsjednik Pranjić je kazao kako zastupa i bori se za hrvatske interese, ali i opće, u kapacitetu koji ima. Posebno je naglasio planirane aktivnosti kako zadržati ljude koji su tu. Osigurati egzistenciju, sigurnost, pokretanje proizvodnje, bolje plaće, zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u institucijama vlasti su stvari na kojima se planira aktivno raditi, istaknuo je. Uz to je naglasio i dobar odnos sa Katoličkom crkvom, koja je učinila puno kako bi se očuvao vjerski, kulturni i nacionalni identitet hrvatskoga naroda.

Predsjednik Čović je istaknuo potporu dopredsjedniku Pranjiću u svim budućim aktivnostima kako bi ostvario planirane aktivnosti, te zamišljene projekte realizirao, u čemu će pomoći sve razine vlasti.

Nakon službenog sastanka, predsjednik Čović i dopredsjednik RS-a Pranjić posjetili su Samostan i župu Sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu.

Gvardijan fra Domagoj Šimić i ovom prilikom istaknuo je dobru komunikaciju i potporu hrvatskih dužnosnika, što je, kako je zajednički ocijenjeno, važno za proces održivog povratka Hrvata na ova područja. Također, razgovarano je o završetku projekta izgradnje Kulturno-pastoralno-studentskog centra na Petrićevcu.

Prijedsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjet Banja Luci započeo je sastankom sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske. Na susretu je razgovarano o aktualnim političkim temama u vezi s funkcioniranjem vlasti u državnim institucijama, te o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

HDZ BiH

HDZ BiH
Urednica portala za Republiku Srpsku Milijana- Fox-Marić

Continue Reading