Connect with us

BiH u EU

BAGARIĆ: Prijedlog bošnjačkih stranaka pokušaj legalizacije platforme i slučaja Komšić

Komentirajući Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su ranije usuglasili predstavnici pet bošnjačkih političkih stranaka iz FBiH, a koji je potpisan danas, Jozo Bagarić šef Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu FBiH u izjavi za Vijesti.ba kazao je da se radi pokušaju legalizacije neke nove alijanse, platforme, nekih novih slučajeva Komšić.

– Kao prvo, pitanje je kako poslovnički taj prijedlog ili Nacrt zakona može doći na današnju raspravu jer poslovničke mogućnosti tu baš i nisu velike da to bude danas na dnevnom redu, da se razmatra i na kraju usvoji, ali snaga ruku može sve. To onda podliježe i provjeri poslovnika i sve ono što se uz to veže, navodi Bagarić.

“Što se tiče tog zakona mi ga do sada još nismo dobili. U stvarnosti ne znamo što on sadrži, znamo ono što vidimo iz medija. Vi znate da smo mi protiv tog zakona jer taj zakon je u suprotnosti sa Ustavnom BiH, suprotan je presudi Ustavnog suda i nije u skladu sa Izbornim zakonom. Na kraju, to je samo pokušaj legalizacije neke nove alijanse, platforme, nekih novih slučajeva Komšić. To je nažalost projekat svebošnjačke pričuvne koalicije i svi su jedinstveni kad je nešto protiv Hrvata, a u ovom slučaju se radi upravo o tome”, kazao je Bagarić za Vijesti.ba.

Dodao je da se, ipak, nada da će na kraju ipak presuditi Ustav, poslovnik, zakoni i da će ta priča potrajati.

“Neće se to moći baš tako odviti kako je neko zamislio”, naglasio je Bagarić.

On je komentirajući navode predlagača zakona koji ističu da je prijedlog i u skladu sa Ustavnom BiH i sa presudom Ustavnog suda, kao i mogućnost da predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbije potpisati zakon, kazao da tumačenje predlagača zakona samo njihovo tumačenje.

“Ali odgovorne su institucije koje će dati konačan sud o tome, je li to ustavno ili nije. Što se tiče mogućih mehanizama, to je za nas Hrvate iznimno bitno, i svi dužnosnici su dužni štititi interese hrvatskog naroda. Svi mogući pravni aspekti moraju biti zadovoljeni i svako na svojoj funkciji je dužan poštujući Ustav štiti inteterese hrvatskog naroda”, zaključio je Bagarić

Continue Reading