Connect with us

Magazin

MOSTAR: Obilježena 25. godišnjica od pogibije prvog španjolskog vojnika u BiH

Odavanjem počasti, polaganjem vijenaca i himnom Kraljevina Španjolske u utorak je na Španjolskom trgu u Mostaru obilježena 25. godišnjica od pogibije prvog španjolskog vojnika u BiH, poručnika Munoza Castellanosa, kao i ostala 22 vojnika koja su položila svoj život tijekom mirovne misije u BiH.

General španjolske divizije Fernand Garcia Gonzales-Valerio u svom je obraćanju kazao kako su prije 26 godina španjolske oružane snage započele svoju misiju u BiH.

– Njihov boravak ovdje stvorio je između naše dvije zemlje, kao i između naroda Španjolske i BiH neraskidive veze. To su veze koje zauvijek traju, dodatno ojačane žrtvom i doprinosom koju su dala 23 poginula vojnika – istaknuo je general Gonzales-Valerio.

Španjolski veleposlanik u BiH Jose Maria Valdemoro Gimenez podsjetio je kako je više od 40 tisuća pripadnika španjolskih oružanih snaga sudjelovalo u mirovnoj misiji u BiH, te da su bez sumnje stvorili snažne emotivne, a i diplomatske i političke veze između BiH i Španjolske.

Poručio je kako će pomoći BiH na njezinom putu ka EU, s ciljem što veće stabilnosti, prosperiteta i sigurnosti.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ustvrdio je kako su španjolski vojnici ostavili neizbrisiv trag na području Mostara i cijele Hercegovine.

Osvrnuo se i na to kako je španjolska vlada pomogla mnoge projekte koji su važni za Mostar.

– Pored Španjolskog trga, obnovili su nekoliko zgrada na Bulevaru, financirali Centar Los Rosales koji se brine za djecu s posebnim potrebama, te niz drugih infrastrukturnih projekta – kazao je Bešlić.

Inače, današnjoj ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice od pogibije prvog španjolskog vojnika u BiH nazočili su izaslanstvo oružanih snaga Kraljevine Španjolske u pratnji španjolskog veleposlanika u BiH, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, te predstavnici Grada Mostara.

Continue Reading