Connect with us

Sinovi povijesti

Na Trgu širokobrijeških žrtava u sklopu obilježavanja „Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk“, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve pobijene franjevce i puk.

Vijence su položili izaslanstva Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke: gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg Vinko Topić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje grobišta Širokog Brijega Pero Kožul; Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora: član Predsjedništva HNS-a i Ministar branitelja ŽZH Mladen BegićZapaljene svijeće i položeni vijenci povodom 'Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk', voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ilija Vrljić i ispred Hrvatskog memorijano – dokumentacijskog centra Hrvoje Mandić; Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske – Ministarstvo za branitelje RH: pomoćnik ministra Stjepan Sučić i Ivana Paltrinieri.

Nazočili su i predstavnici gradske i županijske izvršne i zakonodavne vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Nakon intoniranje himne „Lijepa naša“, fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator „Vicepostulature postupka mučeništva fra Leo Petrović i 66 subraće“, predvodio je molitvu za sve žrtve.

Nakon završetka programa, gradonačelnik Miro Kraljević upriličio je prijem u gradskoj upravi, gdje su se izaslanstva zadržala na kratkom i ugodnom razgovoru.

Općinsko vijeće Širokog Brijega je 23. veljače 2012. donijelo odluku da se 7. veljače obilježava kao „Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk“, dok je taj dan Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine proglasila kao „Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja“.

TAGOVI

Continue Reading