Connect with us

Magazin

Krah sustava: žele uvezati staž za 20 do 30 tisuća novih umirovljenika

Unatoč tome što je većinom glasova prošao proceduru u Zastupničkom domu, premda su stranke okupljene oko HDZ-a bile protiv, novi Zakon o MIO FBiH, kao što se i očekivalo, nije dobio potvrdu u Domu naroda FBiH.

Opterećenje sustavaKrah sustava: žele uvezati staž za 20 do 30 tisuća novih umirovljenika

Unatoč tome što je dobio suglasnost bošnjačkih stranaka, najavljivao se i novi zakon. Međutim, on ne nudi ništa spektakularno, već na skriven način i bez znanja javnosti omogućava uključivanje 20 do 30 tisuća novih umirovljenika kojima bi staž bio uvezan i koji bi još opteretili mirovinski sustav. Po novom zakonu, koeficijent od 13,6, koji predlažu stranke koje su bliske SDA, omogućio bi tobože funkcioniranje sustava. S druge strane, HDZ predlaže koeficijent od 14,3, a ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača smatra kako bi se sustav s takvim koeficijentom potpuno urušio.

Naravno da bi se urušio ako bi u mirovinski sustav bilo uključeno 20 do 30 tisuća novih umirovljenika o kojima se govori, a koji po dosadašnjem zakonu nisu mogli ostvariti pravo na mirovinu. Novouvezani umirovljenici bi po postojećem prijedlogu zakona ušli u sustav i bitno opteretili sustav na račun ljudi koji su 40 godina plaćali doprinose.

Continue Reading