Connect with us

Ljubav

9. srpnja blažena Marija Petković

Na današnji dan umrla je u Rimu 9. srpnja 1966. godine hrvatska blaženica Marija od Propetog Isusa Petković. Ona je ujedno i utemeljiteljica jedine redovničke zajednice koja je nastala u našoj domovini.

Podrijetlom iz vrlo bogate korčulanske hrvatske obitelji odlikovala se velikim prirodnim potencijalima, tako da je osnovnu školu završila već sa 11 godina. Ali, već u ranim godinama života položila je zavjet vječne čistoće. U rodnom mjestu Blato vodila je tri vjerska društva te je djecu poučavala vjeronauku i glavnim predmetima u školi. Na poticaj biskupa Marčelića je na blagdan sv. Franje, 4. listopada 1920. utemeljila družbu Kćeri Milosrđa, treći samostanski red sv. Franje.

Svrha Družbe je bila širenje spoznaje božanske ljubavi i milosrđa. Dobila je ime Marija Propetog Isusa te je obnašala funkciju vrhovne poglavarice družbe. Redovnice su preko Družbe uzdržavale do tristo djece te pomagale sirotima i udovicama. Skrb za djecu u dječjem domu Kolevka u Subotici je preuzela 1923. godine nakon čega je otvorila brojna prihvatilišta za djecu u Slavoniji, Vojvodini, Makedoniji i Srbiji.

Družba je s djelovanjem nastavila i u Argentini gdje su se redovnice posvetile radu s djecom vrtićima i školama te s bolesnom djecom. Čak i kada je prekinula vršenje dotadašnje funkcije upraviteljice, nastavila je s praćenjem rada Družbe te se zauzimala za čašćenje Boga kao Oca i njegova milosrđa.

Smrt u Rimu – grob u rodnom Blatu na hrvatskoj grudi

Nakon smrti, pokopana je na rimskom groblju, a tri godine nakon su njezini ostaci preneseni u kućnu kapelu te naposljetku u rodno Blato na Korčulu.

Redovnička zajednica Kćeri Milosrđa danas ima 429 časnih sestara, koje djeluju u sliedećim državama Europe: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Njemačka, Italija, Rumunjska, kao i Južne Amerike: Argentina, Paragvaj, Čile i Peru, te u Kanadi. Kuća matica je u Blatu, središnjica s vrhovnom upravom u Rimu, a u Zagrebu je sjedište Hrvatske provincije Krista Kralja.

Papa Ivan Pavao II. ju je tijekom trećeg pohoda Hrvatskoj proglasio blaženom u Dubrovniku.

„Stanite pred ovim propetim Spasiteljem, pogledajte Križ, tko je na njemu. Zadubimo se malo tu u razmatranje. Zaručnici Isusovoj mora biti slatko kad može kleknuti pred Križem, obujmiti ga svojim rukama i zahvaljivati se Božanskom Spasitelju, koji je za nju muku podnio. Pod Križem naučit ćete se stupati putem Križa, putem trpljenja i požrtvovnosti.“ (Blažena Marija Petković)

 

Izvor: narod.hr

Continue Reading