Connect with us

Kultura

Zovu me Sjećanja”30- Obljetnica “Logora – MUZEJ” u Jablanici

U Jablanici danas 1. ožujka 2024. g. , u organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata iz HNŽ-a obilježena je 30. obljetnica od raspuštanja logora Armije BiH Muzej „Bitka za ranjenike“.  polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Muzeja u Jablanici.    i Svetom misom za poginule i umrle logoraše  u župnoj crkvi.

66452

Nečovječno postupanje, premlaćivanja, silovanja, pa i ubijanja bili su redovita pojava u logoru Muzej u Jablanici. Dovođeni su starci i djeca, majka s četvero djece i trudna žena koja se porodila u logoru bila je zatočenica.
Istina će pobijediti…

Logor “Muzej” osnovalo je ratno Predsjedništvo općine Jablanica 15. travnja 1993. godine kada su uhićeni i u logoru zatočeni  Hrvati bez ikakva obrazloženja.
10. svibnja 1993. godine, nakon napada Armije BiH na Grabovicu, u logoru su zarobljeni pripadnici HVO-a.
28. srpnja 1993.godine napadom Armije BiH na Doljane, zarobljeno je i u logor dovedeno više od 150 civila iz tog sela, sa novorođenčem od 28 dana i više od 60 djece mlađe od 14 godina te veći broj starijih osoba.
POČETNA - Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica
Za godinu dana kroz logor je prošlo više od 600 logoraša od čega 88 vojno sposobnih, dok su ostalo bili civili.
U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije.
Osam logoraša je ubijeno.
Logor je raspušten 1. ožujka 1994. godine posredstvom Međunarodnog crvenog križa.

PRIČA LOGORAŠA IZ JABLANICE: Premlaćivanje, ubojstava, ranjavanja, izgladnjivanje i nitko na kraju ne odgovora | Vijesti Hercegovina.Info

Muzej u Jablanici bio logor, laž je priča o “sabirnom centru” Gdje su pošteni ljudi muslimani, zašto šute??? kako nitko ne želi reći istinu, pokajati se za svu bol i patnju koju su nanijeli zatočenima, mučenima i ubijenima.
Mnogo je dokumentiranih svjedočanstava o zločinima nad zarobljenim jablaničkim Hrvatima da bi pokušaj krivotvorenja povijesti uspio.
Svako svjedočenje je zabilježeno, dokumentirano i znanstveno valorizirano i nikad zaboravljeno.

Analitički Tim:bpz.ba

Jablanica: Obilježeno 30 godina od zatvaranja zloglasnog logora u kojem je Armija zatočila Hrvate

– Bivši hrvatski logoraši u Muzeju u Jablanici u sjevernom dijelu Hercegovine ocijenili su u petak kako pravda nije zadovoljena niti 30 godina od zatvaranja toga zloglasnog logora budući najviši bošnjački dužnosnici zaduženi za njegovu uspostavu nisu kazneno odgovarali.

Gotovo godinu dana bošnjačke vlasti držale su zatočenim oko 900 Hrvata u prostorijama Muzeja posvećenog bitki na Neretvi u 2. svjetskom ratu u Jablanici. Taj logor su hrvatski zarobljenici opisivali kao jedan od onih s najlošijim uvjetima. Ubijeno je ili preminulo osmero Hrvata.

Najmlađi logoraš imao je samo 28 dana, beba iz mjesta Doljana Gabrijel Jurić, a najstariji je imao 81 godinu, slijepi starac Mato Marjanović.

Hrvatski logoraši su dogovorom hrvatskih i bošnjačkih vlasti razmijenjeni 1. ožujka 1994. godine.

U Jablanici su predstavnici žrtava položili vijenac i zapalili svijeće. Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske županije Željko Mikulić ocijenio je kako ni 30 godina nakon brojnih zločina nad Hrvatima nema pravde. “Nema nažalost zapovjedne odgovornosti za uspostavu ovoga logora i mizerne su kazne, a nalogodavci, politički vrh i ratno predsjedništvo u Jablanici nije odgovaralo. Pravda nije ispunjena i ostaje ljaga na sudstvu i tužiteljstvu”, rekao je Mikulić za medije.

Marinko Ljoljo jedan od onih koji je punih jedanaest mjeseci proveo u ovome logoru. Naveo je kako su u tome razdoblju bošnjačke ratne civilne i vojne vlasti Armije BiH počinile zločine protiv čovječnosti, što uključuje ubojstva, premlaćivanja, zlostavljanja, silovanja.

“Za ovaj logor vođene su istražne radnje i suđeno je dvjema osobama, koje su i osuđene na godinu i pet godina zatvora. Zašto nisu organizatori i zašto nije više osoba procesuirano, razlozi se mogu navesti: nemar, politikantstvo i nebriga”, rekao je ovaj bivši logoraš.

Za zločine u logoru Muzeju Jablanica osuđen je stražar Mirsad Tabaković, koji je dobio pet godina zatvora, dok je dozapovjednik postrojbe Zulfikar Armije BiH Nihad Bojadžić osuđen na kaznu zatvora od godinu dana./HMS/

Continue Reading