Connect with us

Kultura

ZOVKO: Izborna reforma je, kako je i Europska komisija navela, najveći prioritet za BiH

Europska komisija predstavila je svoje godišnje priopćenje o politici proširenja EU i izvješća o zemljama zapadnog Balkana i Turskoj. Nakon što je povjerenik Várhelyi predstavio izvješća na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), članovi odbora su raspravljali o napretku procesa integracije u različitim zemljama.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko (HDZ/EPP) pozdravila je izvješće o Bosni i Hercegovini u kojemu Komisija preporučuje da se državi nakon ispunjenja niza uvjeta dodijeli kandidatski status. “Izgledi za kandidatski status veliki su korak za zemlju, što ona i zaslužuje. Sada je na političkim vođama da pokažu svoju predanost i ostvare postojeće uvjete. To neće biti lak zadatak jer još uvijek nije postignut nikakav dogovor o izbornoj reformi, još jednoj ključnoj reformi koja je prijeko potrebna zemlji, i kako je navedeno u izvješću Komisije, ‘najveći prioritet’” – upozorila je Zovko, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zastupnica Zovko je navela da je jedan od glavnih neuspjeha Bosne i Hercegovine, a što je i spomenuto u izvješću, to što je Predsjedništvo bilo narušeno kontinuiranim nedostatkom dogovora o najvažnijim pitanjima.

“Formiranje Predsjedništva BiH ostaje neriješeno pitanje. Žalosno je što je ovo tijelo, stvoreno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom, podijeljeno u ovim vremenima sigurnosnih prijetnji i što ova blokada koči cijelu državu, odvlači Bosnu i Hercegovinu od Europske unije. Također, u izvješćima se navodi da postoji jasan nedostatak napretka u funkcioniranju mehanizma koordinacije te u razvoju i usvajanju nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU-a”, istaknula je Zovko, dodavši da EU ostaje glavni pružatelj financijske pomoći Bosni i Hercegovini putem Instrumenta pretpristupne pomoći.

Potpredsjednica AFET-a Zovko istaknula da se u izvješću navodi da je izborna reforma bila neuspješna unatoč intenzivnom olakšavanju pregovora od strane EU i SAD te da još treba provesti niz presuda Ustavnog suda: “Nedavna intervencija visokog predstavnika Schmidta predstavlja prvi korak prema pravilnom funkcioniranju institucija. Sada je vrijeme da politički vođe nastave pregovore i pronađu trajni dogovor o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih građana na svim razinama”.

Zovko je također izrazila žaljenje što u Ministarstvu vanjskih poslova BiH još uvijek nema imenovanja osoba koje bi obavljale funkcije političkog direktora i korespondenta za EU. Osim toga, upozorila je da su nesuglasice dovele do nedostatka strategije o lokalnoj samoupravi u entitetima, a zbog čega se europska financijska pomoć ne može pravilno iskoristiti na lokalnoj razini./HMS/

Continue Reading