Connect with us

Magazin

Zova (Bazga) – ljekovita biljka upravo cvjeta svuda oko nas

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta.  Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a navodno ju je Hipokrat posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.
Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini.

Njezini cvjetovi su jakoga i veoma ugodnoga mirisa koji u suhome stanju postaju blaži. Čaj od suhih listova i cvjetova bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, liječenje šećerne bolesti, prehlade, bronhitisa i početne upale pluća.

Veliki je saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva,  jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.

Bere se od sredine svibnja do sredine srpnja i to samo potpuno zreli cvjetovi, od kojih se također lako može napraviti osvježavajući i u našem kraju omiljeni sirup. Uz poticaj za berbu ove ljekovite biljke koja je svima dostupna i upravo cvjeta u čitavom našem kraju, nudimo vam i jedan stari, provjereni i odličan recept za sirup koji nam je poslala čitateljica:

– Prokuhati 3 litre vode. Kada se ohladi u nju pokiseliti 25 cvjetova zove i ostaviti da odstoji 24 sata. U gazi procijediti sok, zatim dodati 60 grama limunske kiseline i 3 kilograma šećera. Miješati dok se šećer ne otopi, a gotov sirup ulijevati u suhe boce.

Continue Reading