Connect with us

Film

Znanstvenici su objasnili kako je Michael Jackson izveo ovu magiju

Znanstvenici otkrili tajnu ne baš tako lakog trika iz poznatog spota Smooth Criminal. U spotu iz 1987. godine  Jackson se naginje pod kutem od 45 stupnjevai to iz gležnjeva, a cijelo vrijeme održava svoje tijelo uspravno poput svijeće.

Michaela Jacksona oponašalisu  diljem svijeta, posebno svaki njegov plesni korak. Michael je bio jako vješt plesač, i u većini svojih spotova sudjelovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga pratile, posebno nerazjašnjena bila je ona njegovog slavnog pokreta, nagiba iz video spota Smooth Criminal. Magneti u cipelama, konopi s kojim su ga pridržavali, samo su dio mogućih objašnjenja.No, neurokirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć.

Iluziju koju su mnogi pokušali oponašati  Jackson je uspješno izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi. Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju ovaj potez napraviti doma, kako se slučajno ne bi ozlijedili.

“Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela moći će se sagnuti maksimalno 20 do 30 stupnjeva prema naprijed. Michael Jackson je to uspio napraviti pod kutem od 45 stupnjeva i tako je zapravo učinio nešto nevjerojatno“, rekao je Manjul Tripathi koji je u suradnji s kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Chandigarhu, Indija radio na istraživanju, piše BBC.  

Magiju su otkrili stručnjaci

Kad bi netko pokušao izvesti taj poznati pokret i nagib iz spota Smooth Criminala, primijetio bi kako taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je sagibanje limitirano, pa čak i u slučaju kada je netko sličnih atletskih mogućnosti kao Kralj popa. Dodatne stupnjeve i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. V oblikovan prorez na dnu svake pete njegovih cipela imaju poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućuje mu naginjanje prema naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Prije nego je pronaša obuću takvu je iluziju mogao izvesti uz pomoć konopa i remenjakoje su morali omotati oko njegovog struka. Ideju je stigla od američkih astronauta, točnije njihovih čizmi, koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije.

Uz posebnu obuću i pomoć članova tima ovaj je svejedno jako teško izvesti i zahtjeva upotrebu poprilične snage mišića kralježnice i udova, kažu stručnjaci.

“Nekoliko njegovih fanova uključujući i autore pokušali su kopirati ovaj potez i nisu uspjeli, a često su se zapravo i ozlijedili u svojim pothvatima. Šanse za ozljedu gležnja su ozbiljne. Potrebna vam je dobra snaga trbušnih mišića i potpora gležnjeva. Nije to tako lak trik”, naglašavaju

Nera Stipičević uz pomoć partnera ‘skinula’ pokret

Tijekom nastupa u showu Ples sa zvijezdama, nagib je uspjela izvesti Nera Stipičević uz pomoć svog plesnog partnera Damira Horvatinčića. No ipak ne u mjeri u kojoj je to napravio Jackson.

“Ja to mogu napraviti ali ne mogu u toj mjeri u kojoj je on, u tom nagibu. Jako je bitan balans i ravnoteža. Svatko se može malo nagnuti, sve je moguće, ali ovisi i o fizičkom stanju”, naglašava Stipičević.

Nera Stipičević | Author: YouTube

Dodaje kako se oni tijekom tog nastupa nisu trudili ‘skidati’ koreografiju Kralja popa, već u njegovom stilu izvesti svoje korake.

“Trudila sam se poslušati sebe u odnosu na njegovu izvedbu i u biti to je bio moj nekakav instinktivni pokret. Koreografiju smo slagali Damir i ja, i nismo se trudili skinuti njegovu koreografiju, nego smo plesali u njegovom stilu”, dodaje.

Poseban i mističan pokret izveli su zajedno.

“Kružile su svakave priče o tome kako je on to uspio napraviti. Možda i uz pomoć magneta koji ga je održavao kada se jako spustio. Kako god da bili, pokret izgleda super i bez obzira na određene priče. Mislim da nekad magiju ne treba ni otkrivati”, naglašava.

Continue Reading