Connect with us

Ostali sportovi

“Zlatni” hrvatski tenisači dočekani na središnjem zagrebačkom trgu

Hrvatska teniska reprezentacija stigla je u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman letom iz Pariza u 14.30 sati, ali ne na novi, već na stari terminal. Dočekao ih je vatrogasni vodeni top, mažoretkinje i crveni tepih, a prvi su iz zrakoplova izašli izbornik Krajan, predsjednica HTS-a Nikolina Babić, te Čilić noseći hrvatsku zastavu i mali pokal pobjednika Davis Cupa.

“Zlatni” hrvatski tenisači dočekani na središnjem zagrebačkom trgu

Svega nekoliko mjeseci nakon nezaboravnog dočeka ‘Vatrenih’, nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na središnjem zagrebačkom trgu je održan i doček hrvatskoj teniskoj reprezentaciji koja je drugi put u povijesti postala pobjednik Davis Cupa. Hrvatski tenisači osvojili su najstarije sportsko momčadsko natjecanje nakon što su proteklog vikenda u Lilleu pobijedili Francusku sa 3-1.

Bila je to povijesna pobjeda hrvatskih tenisača jer se nakon 118 godina gasi ovaj format Davis Cupa, a od iduće godine bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, potkraj studenoga. Tako će zauvijek ostati upisano kako su Amerikanci prvi pobjednici Davis Cupa 1900. godine, a hrvatski tenisači posljednji 2018.

Prije 13 godina Hrvatskoj su Davis Cup donijeli Mario Ančić i Ivan Ljubičić, a vodio ih je legendarni Nikola Pilić. Tada smo u Bratislavi srušili Slovačku. Ovoga puta reprezentaciju su predvodili Marin Čilić i Borna Ćorić uz izbornika Željka Krajana. No, moramo spomenuti i ostatak reprezentacije- Ivana Dodiga, Matu Pavića i Franka Škugora, ali i Viktora Galovića i Nikolu Mektića koji su dali svoj obol.

Čilić prvi izašao

Hrvatska reprezentacija je stigla u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman letom iz Pariza u 14.30 sati, ali ne na novi, već na stari terminal. Dočekao ih je vatrogasni vodeni top, mažoretkinje i crveni tepih, a prvi su iz zrakoplova izašli izbornik Krajan, predsjednica HTS-a Nikolina Babić, te Čilić noseći hrvatsku zastavu i mali pokal pobjednika Davis Cupa. Hrvatska reprezentacija je odmah posebnim autobusom krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje je održana središnja proslava.

Slavlje svjetskih prvaka počelo je još jučer na stadionu Pierre-Mauroy, a potom se nastavilo u društvenom domu Le Centre social Albert Jacquard, u kojemu su ih ugostili predstavnici hrvatske udruge Lille. Slavlje je trajalo sve do jutra, fešta se nastavila u zrakoplovu, pjevalo se i u autobusu, a vrhunac je bio na glavnom zagrebačkom trgu na kojem se okupilo nekoliko tisuća oduševljenih navijača. Čak se i vrijeme smilovalo. Naime, u Zagrebu je protekla dva dana padala kiša, a prestala je baš na vrijeme kako ne bi pokvarila proslavu svjetskih teniskih prvaka.

Zapjevali s navijačima

Pjesmom “Igraj moja Hrvatska” tenisače su dočekali Zaprešić boysi, a potom su hrvatski reprezentativci jedan po jedan dolazili na pozornicu, a s najviše ovacija popraćen je dolazak prvog hrvatskog reketa Marina Čilića.

“Bonjour, Zagreb,” viknuo je Čilić sa smiješkom, te nastavio: “Ovo je strašno, ovo je kao iz snova. Hvala vam svima. Pokazali smo svima da smo najbolji.”

Nakon hrvatske himne, zapjevali su i tenisači, a Borna Ćorić je poveo pjesmu “Bježite ljudi, bježite iz grada…”.

Izbornik Krajan se također okušao kao pjevač. Zapjevao je “Ja sem Varaždinec, Varaždinec, domovine sin.”

“Tek sada vidim koliko je ovo veliki rezultat, postali smo svjetski prvaci,” dodao je Krajan.

I Šibenčanin Franko Škugor dohvatio je mikrofon, a onda se Trgom zaorila jedna dalmatinska: “Dalmacijo, moja ružo procvala,” zapjevao je Škugor.

Mate Pavić je dodatno zapalio atmosferu zapjevavši ‘Daj Francuze, da se igramo’, a za sjajnu atmosferu pobrinuo se i Mladen Bodalec, pjevač Prljavog kazališta s pjesmom ‘Mojoj majci’.

Vrhunac dočeka

Vrhunac je nastao kada su tenisači zajedno sa Zaprešić boysima zapjevali “Neopisivo”.

Gradonačelnik Milan Bandić se zahvalio reprezentativcima poručivši kako su ‘vratili Francuzima za ono u Moskvi’.

Nakon dočeka na Trgu bana Jelačića hrvatska Davis Cup reprezentacija odlazi na Pantovčak gdje će biti organizirano primanje u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja ih je proteklih dana bodrila u Lilleu. Predsjednica će pritom igračima i članovima stručnog stožera hrvatske Davis Cup reprezentacije uručiti odlikovanja Republike Hrvatske.

“Za izniman uspjeh hrvatske teniske reprezentacije, promociju sporta i međunarodnog ugleda Republike Hrvatske te osvajanja Davis kupa, Predsjednica Republike uručit će odlikovanja Republike Hrvatske igračima i članovima stručnog stožera hrvatske teniske Davis Cup reprezentacije”, poručili su s Pantovčaka.

Continue Reading