Connect with us

Sinovi povijesti

Živote za spas Hrvata u središnjoj Bosni položilo je 2459 bojovnika

Nizom prigodnih svečanosti, skromno i dostojanstveno u Vitezu je jučer obilježena 24. godišnjica osnivanja Zbornog područja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vitez.

Obrana i opstojnost Hrvata

Prema procjenama stručnjaka, povjesničara i vojnih analitičara, osnivanje Zbornog područja Vitez bilo je ključno za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području. A u teškim borbama za obranu srednjobosanskog područja i hrvatsku opstojnost u njemu, najprije protiv srpskog agresora, kasnije u bošnjačko-hrvatskom ratu, sudjelovalo je blizu 30.000 pripadnika HVO-a.

Njih 2459 ih je poginulo, a blizu šest tisuća ih je ranjeno.

Borili su se pripadnici postrojba Zbornog područja Vitez na području središnje Bosne, ali i na području Stoca, na Kupresu, na Livanjskoj bojišnici, na Vlašiću, u oslobađanju Jajca, Mrkonjić Grada, na području Brčkog…

U organizaciji srednjobosanskih dragovoljaca na čelu s predsjednikom Dragom Smoljom svečano je obilježena dvadesetčetvrta godišnjica osnivanje Zbornog područja Vitez. Tim povodom u Vitezu su se okupili prekaljeni ratnici, zapovjednici brigada i samostalnih postrojbi, a na ovoj svečanosti nije bilo ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez, generala Tihomira Blaškića, Filipa Filipovića i Drage Dragičevića.

Svi su oni, skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, s članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnicima Oružanih snaga BiH, političkog i društvenog života Viteza, Srednjobosanske županije, Federacije i BiH, nazočili svetoj misi zadušnici, piše Večerji list.

Nazočni su bili i ratni kirurg u Franjevačkoj bolnici u Novoj Biloj, dr. Vlado Tabak, ravnatelj Dokumentacijskog centra HVO-a Željko Raguž, ravnatelj Hrvatske kulturne zajednice Herceg Bosna Vladimir Šoljić, visoki politički dužnosnici i brojni drugi. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Vitezu predvodio je župnik fra Marko Kepić.

Misa za poginule branitelje

Nakon svete mise uz spomen-obilježje poginulim braniteljima Viteza, postavljeno ispred zgrade Općine, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće. To su učinili ratni zapovjednici postrojba Zbornog područja Vitez, na čelu s generalom Mariom Bradarom, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i predstavnici političke, zakonodavne i izvršne vlasti Srednjobosanske županije, Federacije i BiH.

Predvodili su ih predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Nikola Grubešić, zastupnica u federalnom Parlamentu Slavica Josipović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Cvijeće su položili i svijeće upalili i predstavnici Oružanih snaga BiH, koje je predvodio general bojnik Tomislav Kolenda.

U povodu 24. godišnjice osnivanja Zbornog područja Vitez, u amfiteatru Osnovne škole Vitez održana je svečana akademija, a prigodne riječi uputio je general Mario Bradara te podsjetio na teško ratno vrijeme u kojemu je utemeljeno Zborno područje Vitez i na važnu ulogu koju je imalo u obrani hrvatskog puka središnje Bosne i BiH. Prigodnim riječima okupljenim su se obratili Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, i Nikola Grubešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH. tropolje.info

Continue Reading