Connect with us

Uncategorized

Zastupnički dom Parlamenta FBiH (umalo) nije izglasao dnevni red?

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je i nakon pojedinačnog glasanje definitno odbio dati podršku dnevnom redu današnje sjednice. Za dnevni red glasalo je 38 zastupnika, protiv je bilo 46 zastupnika, a suzdržan jedan zastupnik. Za ovu odluku glasali su samo zastupnici SDA i HDZ, dok su zastupnici SBB-a, DF-a, SDP-a, HDZ-a 1990, BPS-a, A- SDA i Naše stranke bili protiv, a zastupnbici SBiH-a su bili suzdržani.

Dnevni red druge sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije usvojen, što je najočitiji pokazatelj da u FBiH ne postoji parlamentarna većina koja podržava rad izvršne vlasti, javlja Avaz.

Šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić rekao je da federalni premijer Novalić sada mora podnijeti ostavku kako bi se pristupilo formiranju nove parlamentarne većine, “jer ova Vlada ovako neće moći nastaviti dalje raditi”.

– DF neće podržati ovu većinu. Moguće izlaz osim s premijerovom ostavkom vidim i u izmjeni Izbornog zakona kako bi se omogućilo održavanje izvanrednih izbora – kazao je Đonlagić

Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović rekao je kako je današnjim glasanjem za dnevni red “neformalno izglasano nepovjerenje Vladi FBiH”.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara se obratio Parlamentu kazavši da se može blokirati sve “ali nemojte vi u tome sudjelovati”.

– Ne možemo govoriti jedno, a raditi drugo. Svi znate kako je tko radio u proteklom razdoblju kako sada. Nemojte zamajavati javnost. Molim vas da promoviramo pozitivne aktivnosti, da radimo na europskim reformama – kazao je on.

DF se mora riječima opredjeliti je li u vlasti, ne riječima već djelima. Dok god itko obnaša funkciju u izvršnoj vlasti negova stranka je u vlasti – kazao je on. Iako su ga zastupnici pozvali da se obrati Domu, premijer Fadil Novalić (SDA) se ovom pozivu nije odazvao.

Zastupnik HNS-a Ivan Musa je rekao da su za njega zastupnici DF-a u vlasti sve dok poptuno ne odstupe s vlasti.

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz rekao je da slušamo dijametralno suprostavljene stavove o tome je li DF vlast.

– DF tvrdi da nisu, SDA i HDZ tvrde da jesu. Želi li ova vlada ovako dalje nastavljati bitke – upitao je on.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je u izjavi za novinare da dok je god Milan Dunović (DF) na funkciji potpredsjednika FBiH, DF nije izašao iz vlasti.

– Do tada su oni u vlasti i moraju izvršavati obveze na koje su prisegnuli. Ne možete biti i pozicija i opozicija. To ne može. Što se tiče činjenice da nisam prihvatio ostavke tri ministra DF-a, ne vidim smisao da smijenjujem ministre ako njihove funkcije nema tko popuniti. Ne treba praviti veću krizu. Ja ću nastojati stabilizirati odnose između političkih stranaka – kazao je Čavara.

Na upit je li Vlada prihvaćenom ostavke Reufa Bajrovića neustavna, rekao je da je apsurdno postavljati takvo pitanje, jer bi se to moglo problematizirati nedostatkom bilo kojeg ministra.

– Pravo je pitanje želi li netko blokirati vlast – kazao je on.

U obraćanju poslanicima Ismet Osmanović, šef Kluba SDA rekao da, ako sjednica bude prekinuta, nije sigurno kada će biti moguće sazvati novu./HMS/ tropolje.info

Continue Reading