Connect with us

Ekonomija

Zašto su neki hrvatski admirali protiv povratka “Jadrana”?

Postoji li žilav otpor pojedinaca u Glavnom stožeru i Ministarstvu obrane državnoj politici povratka otetog školskog broda „Jadran“? Posve otvoreno – postoji.

 

 

U vrhu državne politike to i nije neka tajna. Ta protivljenja, naravno, javno se ne izriču. Posebno ne na raznim svečanostima ili jutarnjem kolegiju. Ta protivljenja (diverzija je precizniji termin) lakše je to odraditi po mračnim hodnicima MORH-a, u kuloarima i neformalnim kružocima.

Postoje admirali i državni tajnici kojima je, iz nekog nepoznatog razloga, “Jadran”godinama trn u oku. Zvuči nevjerojatno da postoje državni službenici, pače aktivni vojni časnici, koji su protiv zacrtane, javno deklarirane državne politike, a to je da oteti brod, hrvatsku imovinu, treba vratiti kući. I taj detalj potvrđuje da kadrovski pejzaž u MORH-u i Glavnom stožeru traži kopernikansku promjenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
  • Praznična euforija donosi sa sobom nevjerovatnu zabavu i još 300.000 KM!

Provjetravanje kadrovske strukture mora biti radikalno. Tektonsko.

Tajnica zove novinara

U novinarskim kuloarima već se godinama govori o postojanju tonske snimke jednog bivšeg zapovjednika HRM-a koji za vrijeme intervjua novinaru otvoreno odgovorio kako „Jadran“ Hrvatskoj ne treba. To da su admirali protiv brodova koji su smisao njihova postojanja… Groteskno nešto! Nema nigdje na svijetu da admirali vlastitu mornaricu vode u besmisao!

Navodno je kasnije tajnica zapovjednika nazvala dotičnog novinara i prenijela zamolbu zapovjednika da se spomenuti detalj razgovora izostavi iz objave(!?). Želimo vjerovati da je priča zlonamjerna, iskonstruirana i da snimak ne postoji.

Dakako, dopuštamo da ima admirala kojima je milije slušati klapsko naricanje u Lori, negoli upregnuti mlade mornare i časnike da o moru i navigaciji uče pod raširenim jedrima, ploveći preko krijesta valova. Ozbiljni brodovi traže ozbiljne posade i ozbiljan napor. Konzumacija plodova mora u Slovenskoj ne traži napor. Samo dobar apetit.

Nelson do Nelsona

Suodgovornost takvih persona za tehnički raspad i sunovrat Hrvatske ratne mornarice, posebna je tema. Dobar dio hrvatskog admiraliteta, generaliteta i političkih ugojenaca u MORH-u, odao se begovskom, mirnom životu i toplom sjedalu u službenom automobilu.

Razvoj vojske? Ozbiljno planiranje razvoja Ratne mornarice? Formulirati doktrine i strategije? To je muka živa, moraš upregnuti moždane vijuge, stalno pratiti trendove razvoja tehnologije i ratovanja, pa onda još domaće političare uvjeravati u opravdanost nabave tog i tog naoružanja…

Pih, tko će se s time zajebavati? NATO će potrajati još tisuću godina. Valjda. Ugodno čekaš kraj mandata i, ako ti se posreći, avansiraš negdje za ambasadora. Eto, to je presjek osobnosti i mentaliteta klape koja šuruje protiv „Jadrana“. Sve Nelson do Nelsona.

Valjda je jasnije zašto imamo admirale bez flote.

Ekspertni tim Maxportala/Foto: press

Continue Reading