Connect with us

Magazin

Zajedno

AA. VV., Otkopana istina Å irokog Brijega, Matica hrvatska, Å iroki Brijeg, 2017.otkopana-istina

»Pustimo prošlost, okrenimo se budućnosti«, govore nam određeni u posljednje vrijeme. A to su oni koji nikako prežaliti hudo jugoslavensko razdoblje. Hrvatskom, pak, puku u to vrijeme bilo je itekako teško i sada u slobodi, kakvoj takvoj, želi konačno iznijeti na svjetlo dana što se događalo kroz proteklo vrijeme. Potpuno je to u skladu sa svim pravilima povijesne struke, da o nečemu drugome ne govorimo.

S ovakvih i sličnih polazišta krenula je i ova knjiga. Trebalo je samo zakopati ne samo u zemlju gdje su posmrtni ostatci pobijenih, nego i u dušu pogođenih tim događajima da se dođe do prave istine. Nju nekadašnja jugoslavenska vremena nisu istraživala, ona su za nju samo kažnjavala, od nekoliko mjeseci tamnice do skidanja glave. Ovisi kako si imao sreće.

Još od prve Jugoslavije o Širokom Brijegu širene su lažne priče. Prikazivan je kao nacionalistički, a ne kakav je on zapravo bio, središte vjere i uljudbe za čitavu Hercegovinu i okolne krajeve. U veljači 1945. te su se objede pojačale. Trebalo je opravdati zbog čega je u samom samostanu uhićeno, ubijeno i zapaljeno 12 fratara, kao i drugi u njegovom okružju. Ne ćemo ponavljati te priče, nažalost ih dobro znamo, ali ćemo iznijeti na javu da su jugokomunisti za nekoliko dana, koliko im je trebalo da pregaze Široki Brijeg i odu prema Mostaru iza sebe ostavili oko 330 što većih, što manjih stratišta i grobišta. Doslovce su Široki Brijeg posuli kostima pobijenih. Bilo im je svejedno tko su oni, vojnici ili civili, žene ili djeca, važno je bilo ubijati. Uz to su rušili i odnosili sve što im je palo pod ruku. Tko ne vjeruje neka barem prolista knjigu pred nama.

Sve je puno podataka koji su lako provjerljivi. Svjedoci govore o onomu što su vidjeli i čuli, brojke govore o crnoj statistici. Još je nešto preko 150 neotkopanih stratišta, još se nastoji doći do barem približne istine. U svemu ovomu poslu surađuju Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području grada Širokog Brijega te Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. I civili i fratri zajedno su ginuli, sada ih zajedno tražimo.

Nekoliko je tematskih cjelina u knjizi. Sve bismo najprije mogli podijeliti na ratno i poratno vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon toga mogli bismo govoriti o žrtvama sa Širokog Brijega (njih 2.165) koje su ginule tu ili u nekim drugim krajevima te na pristigle s raznih strana i poginule na Širokom Brijegu. A sve je ovo prikazano kroz rad spomenutog povjerenstva i vicepostulature. Kad je govor o pobijenim franjevcima, onda namjerno nema puno podataka. Umjesto toga upućuje se gdje se ta problematika može naći. Na taj su način civili dobili više prostora, jer ovo je jedino mjesto gdje se o njima naširoko govori.

Širokobriježani ovu knjigu doživljuju kao spomenik svojoj patnji. Nema ona namjeru biti zadnja riječ, ona upućuje na daljnja istraživanja i produbljivanja rečenoga. Svaki i mali doprinos dobro je došao. Nadajmo se da će i druga naša mjesta krenuti ovim putovima.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 29. studenoga 2017.

Continue Reading