Connect with us

Sinovi povijesti

Zajedništvo u Kiseljaku: Ove države nema bez hrvatskog naroda

U prepunoj gradskoj dvorani i Kiseljak je večeras došao na red ugostiti visoko izaslanstvo HDZ-a a BiH  na završnom predizbornom skupu Koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Kako je kazao, zadovoljstvo i čast da pozdravi ovaj velebni skup, pripala je domaćinu,predsjedniku Općinskog odbora i predsjedatelju Sabora ŽSB Josipu Kvasina pozvavši okupljene da se odazovu i ovim predstojećim Općim izborima kao presudnim za opstojnost Hrvata u BiH, države koja je i naša domovina. „Svjedoci smo ogromnim ulaganjima i infrastrukturnim projektima na području našeg Kiseljaka usprkos činjenici kako naše proračunske mogućnosti nisu dostatne da se svi projekti realiziraju te nam je i dalje neophodna podrška s viših razina vlasti što će bez izborne pobjede biti jednostavno nemoguće“ kazao je Kvasina.

Pozdravivši najveću zastavu hrvatskog naroda koja je večeras u Kiseljaku krasila prostor iza pozornice, Ilija Nakić, nositelj liste za Sabor Županije Središnja Bosna posebno je pozdravio sve branitelje Kiseljaka na čelu sa generalom Mariom Bradaraom, koji nisu ni jednu sekundu dopustili da Kiseljak padne i bude osvojen, na ponos kako je kazao svima koji žive u Središnjoj Bosni.

Pozdravio je i sve projekte aktualne županijske vlasti na čelu sa hrvatskim dužnosnicima koji su instrumente odlučivanja i realizacije osigurali zahvaljujući prošlom izbornom rezultatu u vrijeme dok je Županijski odbor vodila Lidija Bradara. „Nemamo pravo zbog toliko poginulih branielja sve ovo ostaviti, i dopustiti drugima da kažu kako nismo ovdje ni bili. Hrvati Središnje Bosne  se dokazali u najtežim vremenima i mi se samo dragog Boga bojimo i nikoga više.

Zato hrabro odlučno kako smo u najtežim vremenima radili, zajedno gradimo budućnost, širimo pozitivnu emociju, toleranciju i dajmo svoj doprinos 7. listopada“ zaključio je Nakić svoju poruku Kiseljačanima.

„U Federaciji želimo onu poziciju o kojoj smo govorili 94. godine, da smo ravnopravan narod, da odlučujemo o sudbini Federacije, da odlučujemo o sudbini svoga naroda i da u ovoj Federaciji možemo birati legitimne predstavnike hrvatskog naroda. I to nam nitko nema pravo oduzeti“, kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i nositelj liste za Parlament Federacije BiH.

„Znamo da ćemo napraviti onako kako smo to uradili i u ratu, u teškim okolnostima, kroz teške bitke koje smo borili i svjesni da smo izdržali najteže trenutke i da nas mnogi u nekom imaginarnom svijetu koji nam nameću, neki sa strane koji ne žele baš dobro, koji žele da mi širimo apatiju unutar svoga naroda. Ne, mi širimo optimizam i nadu, mi smo ti koji ovu državu vodimo naprijed i vodit ćemo je ubuduće ma koliko to nekome smetalo.

Nećemo to dopustiti zato što smo svjesni naše snage i hrvatskog naroda, zajedništva koje smo u ratu osigurali, koje sada gradimo proteklih godina, a posebno zajedništvo koje predvodi predsjednik dr. Dragan Čović i vodit će nas u pobjedi za slobodu hrvatskog naroda u BiH, poručio je Čavara.

„Vi ste Kiselječani program HDZ-a usvojili još 90.-ih godina i nitko vas od tada nije pobijedio, stoga vam hvala za sve ove godine. Vi ste linija obrane, predziđe kršćanstva stoga vas pozivam, budite s nama i 7.listopada, nastavite pobjednički niz“ kazao je Nikola Lovrinović nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH.

Okupilo nas je jedno veliko zajedništvo i u našem Kiseljaku, kako bismo pokazali da ima smisla sve učiniti da naš narod bude sretan i zadovoljan. Zajedništvom poručujemo da hrvatski narod jeste svoj na svome, posebice ovdje u Središnjoj Bosni. Sa svih govornica diljem BiH šaljemo istu poruku – ovo je naša domovina, ovdje je naš dom, ovdje je stoljećima naš narod. Želimo zajedno graditi bolje sutra za svu našu mladost, a sve to kroz program koji nudimo, kazao je hrvatski član Predsjednštva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović.

-Našim programom povezujemo Posavinu, Središnju Bosnu, naše Žepče i Usoru, a jednako tako i Hercegovinu. Sve što radimo u posljednje vrijeme posvećeno je tom zajedništvu, naglasio je.

„Uljudbenim i miroljubivim jezikom, koji smo predočili u kodeks ponašanja, šaljemo naše poruke. Ne zanima nas tko nam je konkurencija i ne bavimo se drugima. Važno nam je da znamo što hoćemo, da imamo svoju viziju i da znamo kako tu viziju realizirati. Okupljeni oko HDZ-a i HNS-a sigurno znamo kako to uraditi.

Već desetak godina Hrvatski narodni sabor je jedan veliki projekt, kojem predstavnici onih koji razmišljaju malo drugačije nisu mogli  naći pravu kontramjeru. Danas je to jedna velika obitelj u koju će sigurno doći i oni koji nisu dio nas, jer će HNS biti jedini politički način da iskažemo ono što osjećamo. HDZ će, kao stožerna stranka hrvatskog naroda, i dalje nastaviti predvoditi taj projekt. Pozivamo i sve druge hrvatske stranke, koje slično vide poziciju i budućnost hrvatskog naroda, da budu dio ove obitelji i zajedništva“, naglasio je dr. Čović.

Jesmo najmalobrojniji, ali zbog toga imamo obvezu biti i najveći narod u BiH. Poručujemo onima koji su brojniji od nas da nemaju luksuz birati u ime nas. Naše zajedništvo će povući sve naprijed, jer nemamo više vremena čekati. Nakon što smo ovih dana prošli cijelu BiH, jasno je onima, koji su vjerovali da će na Opće izbore izaći mali broj Hrvata, da su pogriješili. Hrvati trebaju i hoće izaći na izbore.

„Naša jednakopravnost, konstitutivnost i suverenost u svakom dijelu BiH nema alternativu. Neće nam to nitko pokloniti. Kroz povijest smo naučili da moramo sami izboriti ono što nam pripada. Razgradili smo međusobno povjerenje u zadnje dvije godine, i ovdje s partnerima u Središnjoj Bosni, ali i s onima s kojima trebamo graditi BiH, Srbima i Bošnjacima. Krenuli smo graditi i transformirati BiH euroatlanskom putu. Zbog Izbornog zakona i nepovjerenja usporili su taj put.

I odavde im ponovo nudimo ruku da zajedno gradimo jako i snažno partnerstvo, da osnažimo BiH u jednu modernu, razvijenu i reorganiziranu državu koja će odgovoriti svim potrebama modernog ustroja europske države. Spremni smo predvoditi taj projekt i preuzeti odgovornost. Neka to bude poziv prijateljima Bošnjacima, Srbima i međunarodnim institucijama. Ovo zajedništvo nije samo zajedništvo hrvatskog naroda, nego zajedništvo i Katoličke crkve, naših branitelja, pa čak i onih koji politički razmišljaju drugačije od nas. Zajedništvo je to i s našim partnerima u vlasti, Bošnjacima i Srbima, ali i međunarodnim institucijama, koje moraju znati da ove države nema bez hrvatskog naroda“, naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, te na kraju ukratko predstavio program HDZ-a BiH i HNS-a.

Continue Reading