Connect with us

BiH u EU

ZAGREB Čović i Plenković na donatorskoj večeri za izgradnju vjersko-kulturnog središta Plehan

S plemenitim ciljem u Zagrebu u hotelu Panorama upriličena je donatorska večer, gdje su se prikupljala sredstva za izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini, franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste Plehan, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Donatorsku večer podržali su dužnosnici HDZ-a BiH sa svih razina vlasti, a predvodio ih je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Ovu plemenitu inicijativu svojom nazočnošću, također, su podržali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić kao i mnogi prijatelji Bosanske Posavine i ljudi dobre volje.

Čović je kazao kako je plehanski kompleks od posebnog povijesno-kulturnog značaja, ne samo za Hrvate toga kraja, nego i za cjelokupan hrvatski narod Bosne i Hercegovine. Bogata povijesna građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja identiteta, kulture i zajedništva.
Na kraju svoga obraćanja, zahvalio se premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću na odličnoj suradnji pri realizaciji ovog projekta, kao jednog u nizu uspješnih koje zajednički realiziraju predstavnici Hrvata BiH i RH.

Predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da će se i dalje zalagati za jednakopravnost Hrvata u BiH. Potpora Hrvatima u BiH je više nego deklarativna, naglasio je Plenković te je najavio, nakon nedavno otvorenog konzulat u Vitezu, uskoro otvoriti drugi u Livnu, kako bi na adekvatan način zadovoljili administrativne usluge koje ona pružaju hrvatskim državljanima, te predstavili potporu ljudima koji žive na tome području.

Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata. Kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa položen je 23. lipnja 2001. godine.

Idejni projekt za novu crkvu napravio je sarajevski arhitekt Zlatko Ugljen, te bi prema njegovoj zamisli vjersko-kulturno središte trebalo obuhvaćati, pored samostana i crkve sv. Marka, muzejsko-galerijski prostor, župni ured, kao i zvonik./

Continue Reading