Connect with us

Priopćenja

Zabrinjavajuća je ravnodušnost Zapada prema progonu kršćana

Papa Franjo predvodio je obrede Kristove muke na Veliki petak u bazilici sv. Petra u Rimu gdje je propovjednik Papinskoga doma osudio “zabrinjavajuću ravnodušnost” zapadnih čelnika prema progonu kršćana u svijetu, prenose agencije dan nakon što su islamisti ubili 147 osoba na sveučilištu u Keniji.

Tisuće katoličkih hodočasnika i vjernika okupilo se u Rimu na obredima u spomen na muke i smrt Isusa Krista kao dio tradicionalnog slavlja Velikog petka, a vrhunac je večernja pobožnost Križnog puta u Koloseumu koju predvodi papa Franjo.

Taj obred tradicionalno privlači tisuće hodočasnika, a prenosi se televizijskom mrežom diljem svijeta.

“Kristov križ nije poraz: križ je ljubav i milosrđe”, napisao je na Twitteru argentinski papa, poglavar više od milijarde katolika zu svijetu, javlja agencija dpa.

Otac Raniero Cantalamessa u svojoj je propovijedi aludirao na pokolj što ga je u sveučilišnom kampusu počinila radikalna islamistička skupina Al Šabab koja je oslobodila muslimanske, a pobila kršćanske studente.

Otac Cantalamessa je osudio “džihadističku najezdu somalskih ekstremista” i upozorio: “Svi smo u opasnosti, ustanove i čelnici zapadnog svijeta, da postanemo Poncije Pilat jer si peremo ruke” od sudbine kršćana.

“Kršćani zacijelo nisu jedine žrtve pokolja, ali ne smijemo ignorirati da su oni najčešće ciljane žrtve u mnogim zemljama”, rekao je i osudio “zabrinjavajuću ravnodušnost svjetskih ustanova i javnog mnijenja pred ubijanjem kršćana”, javlja agencija AFP.

Osim pokolja u Keniji, Cantalamessa je spomenuo i odsijecanje glava 22-ojice egipatskih Kopta što je počinila Islamska država u Libiji, javlja Reuters./Hina/HMS/ tropolje.info

Continue Reading