Connect with us

BiH

Mons. Ratko Perić: Sretan Uskrs svima!

Želeći uputiti iskrene uskrsne čestitke svećenstvu, redovništvu i vjerništvu u Hercegovini, preuzimamo iz Evanđelja sv. Mateja, apostola, evanđelista i očevidca kako je Isus tri puta najavljivao svoju smrt i uskrsnuće, a učenici bijahu srca spora da to shvate, kaže na početku uskrsne poruke “Kleru i puku hercegovačkih biskupija za uskrs 2015..”, mostarsko duvanjski i trebinjsko-mrkanjski biskup dr Ratko Perić

1. – U Cezareji Filipovoj: „Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne“ (Mt 16,21). Cezareju Filipovu danas svojata Sirija, ali je pod svojom vlašću drži Izrael.

– Apostoli su razumjeli da Isus jest Božji Mesija – Izaslanik, Pomazanik, Christus – kao što je ispovjedio i Petar. Razumjeli su da je on Sin Božji, ali nisu shvaćali što to točno znači. Mislili su još uvijek da će slavni Mesija na slavan način osloboditi Židove od rimskoga ropstva kao što ih je svojedobno slavni Mojsije moćnom rukom Božjom oslobodio iz egipatskoga sužanjstva, samo ovaj Mesija još slavnije, svjetlije, naoružanije. Isus ih upućuje u Božje tajne križa i uskrsnuća, i kaže im: Ništa od toga što vi mislite! Sin Božji i Sin Čovječji mora mnogo pretrpjeti od starješina, tj. uglednika u Jeruzalemu, od glavara svećeničkih, tj. saduceja koji su vrhovnici vlasti Sedamdesetorice vijećnika, i od pismoznanca, tj. farizeja. Eto sve tri velike skupine koje tvore Veliko vijeće ili Sinedrij, Sabor. Pretrpjeti, čak biti ubijen, ali ne bojte se: slijedi uskrsnuće, i to već treći dan! Petar reagira na riječ „ubiti“, a ne osvrće se na riječ „uskrsnuti“. Ne razumije da se ta smrt može dogoditi Kristu Sinu Boga živoga!

2. – U Galileji: A kad su se skupili u Galileji, reče im Isus: “Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti.” I ožalostiše se silno (Mt 17,22-23). – Isus, sišavši s gore Preobraženja, Tabora, s trojicom svojih izabranika, okupio je svu Dvanaestoricu i govori im, po drugi put, kako će ga „ljudi“ ubiti. Ne tumači pobliže koji ljudi. Ali jasno opet naglašava da sa smrću nije točka. On će „treći dan uskrsnuti“! Apostoli se ožalostiše, ne zato što će treći dan uskrsnuti, jer to ne razumiju, nego zato što će biti ubijen. To razumiju.

3. – U Judeji: Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze Dvanaestoricu nasamo te im putem reče: “Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti” (Mt 20,17-19).

– Na putu su prema Jeruzalemu, po svoj prilici u Jerihonu, uzlaze, penju se prema glavnomu gradu, Isus posljednji put. Gospodin tumači Dvanaestorici, nasamo, da će on u Jeruzalemu doživjeti katastrofu, da će biti uhićen i predan „glavarima svećeničkim i pismoznancima“. Sinedrij će ga osuditi na smrt, u Kajfinu dvoru. A kako Židovi ne mogu nikoga ubiti bez odobrenja rimske vlasti, predat će Isusa „poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu“. Proročanstvo u detalje. Apostoli izvan sebe. Ali Isus ih ponovno ohrabruje da će „treći dan uskrsnuti“. Oni ne vide zbog čega bi se trebali radovati kada ne razumiju što znači uskrsnuti.

Pravo govoreći, ni mi ni danas ne razumijemo posve što znači uskrsnuti. Puno više vjerujemo nego što razumijemo: da je Isus pod Poncijem Pilatom mučen, umro i pokopan; da je treći dan uskrsnuo; da se četrdeset dana ukazivao komu je htio; da je uzašao na nebo; da mu je dana sva vlast na nebu ina zemlji; da je zajedno s Ocem poslao Duha Svetoga na svijet da ga prosvjetljuje i vodi; da je Isus po svojoj Riječi i Euharistiji s nama u sve dane do svršetka svijeta; da će o Sudnjem danu doći u slavi veličanstva; da će na njegov zov svi mrtvi ustati, oživjeti, uskrsnuti i biti suđeni – pravednici na život vječni, nepravednici na osudu vječnu! To je naša vjera. To je vjera Crkve. Mi se radujemo zbog Isusova uskrsnuća već savršeno ostvarena. I mi se nadamo svomu budućem uskrsnuću na život vječni. Stoga nam se sada pripremati za tada! Nema uskrsnuća bez vlastita nošenja križa i podnošenja izrugivanja i razapinjanja. I smrti. Isus nam je svojim uskrsnućem zajamčio i naše uskrsnuće. Ako smo s njime suukopani u smrt, s njime ćemo suuskrsnuti na život vječni! Vjeruješ li ovo?

Sretan uskrs svima!, stoji u uskrsnoj poruci mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanjskog biskupa mons. Ratka Perića

M.M.

Continue Reading