Connect with us

BiH

Za novog provincijala hercegovačkih franjevaca izabran fra Jozo Grbeš

U utorak, 26. travnja 2022., na redovitome Provincijskom kapitulu Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM koji se održava u Franjevačkom samostanu u Mostaru pod predsjedanjem fra Mire Relote, generalnog vizitatora i predsjednika Kapitula, izabrana je nova provincijska Uprava – Definitorij.

Za novog provincijala izabran je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi, za vikara Provincije fra Miro Šego, a za definitore fra Mladen Vukšić, fra Danko Perutina, fra Ante Bekavac, fra Josip Vlašić i fra Slaven Brekalo.

Prema podacima Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji, fra Jozo Grbeš rođen je 17. ožujka 1966. u Rami. Kao dijete odlazi u Požegu u Slavoniji, gdje završava osnovnu i srednju školu. U Franjevački red stupio je 1986. godine na Humcu. Studira filozofiju i teologiju u Sarajevu, Canterburyju i Londonu, gdje je i diplomirao na sveučilištu u Londonu 1992.

fra Jozo Grbeš

U SAD dolazi 2. listopada 1992., a za svećenika je zaređen 7. veljače 1993. u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. U istoj župi nakon svećeničkog ređenja nastavlja pastoralno djelovati. U vrijeme boravka u New Yorku upisuje postdiplomski studij te na St. John’s University postiže akademski stupanj magistra teologije. Godine 1996. Zajednica ga šalje u hrvatsku župu sv. Jeronima u Chicagu. Godine 1998. nastavlja postdiplomski studij na Catholic Theological Union u Chicagu (doktorat u pastoralnoj teologiji). U kolovozu 2001. preuzima dužnost župnika Župe sv. Jeronima u Chicagu, koju je vršio do početka 2013. godine.

U rujnu 2012. godine, fra Jozo postaje kustos hrvatskih franjevaca USA i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji. Tu je službu obnašao sve do novog imenovanja.

Foto: Hercegovačka franjevačka provincija

/HMS/

Continue Reading