Connect with us

Kultura

VUKADIN ZA HMS: Za nas je sve osim hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH, kratkoročan kozmetički zahvat

-Konačni rezultati još nisu poznati pa nije korektno davati bilo kakve interpretacije koje se onda moraju povlačiti. Po onome što za sada znam HNP je ostvario jako dobar rezultat iako smo mlada stranka. Na ove izbore smo prvi put izišli kao stranka i imali smo tri cilja. Prvi je bio pokazati jedinstvo u potpori zajedničkom kandidatu HNS za hrvatskog člana predsjedništva, drugi postati parlamentarna stranka na federalnoj razini i treći po broju glasova biti prvi na razini HBŽ, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Vukadin posebno naglašava da je zadovoljan izbornim rezultatom jer, kako kaže, on i njegovi suradnici nisu nasjeli na negativnu kampanju koja se po nekim stranačkim portalima vodila protiv njih, a posebno protiv njega osobno.

-Mi smo radili prije izbora, napravili smo korektnu i kvalitetnu kampanju, a narod je to očito prepoznao. Koliko god da je to kompliment, ovaj, pretpostavljam, dobar rezultat je i obveza da nastavimo još odlučnije provoditi naš politički program, rekao je Vukadin.

“Hrvat poštuje druge i ne uzmiče u borbi za svoje”

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati sastav nove Vlade Herceg-bosanske županije, odnosno koje će političke stanke u njoj participirati, Vukadin ističe da ne zna kako će izgledati jer nije siguran tko će dobiti mandat i odgovornost za formiranje vlade.

“Ako tu odgovornost dobijem poštivat ćemo sve zakonske i ustavne odredbe i rezultate izbora. Uvjeren sam da vlada Hercegbosanske županije treba nastaviti dobar put koji smo započeli, dakle uglavnom onako kako je bilo, ako to bude moguće temeljem izbornih rezultata. Ustavom HBŽ Srbima i Bošnjacima pripadaju određena mjesta pa je za nas iz HNP potpuno jasno da ćemo ta prava poštivati. Uostalom mi tražimo da Hrvati imaju mogućnost konzumiranja svojih prava na razini Federacije i države pa bi bilo bezobrazno drugima istovremeno uskratiti njihova prava samo zbog toga što smo mi većina. Mi smo Hrvati, a to za nas jeste i ostaje stav, karakteristika: Hrvat drži do svoje riječi, poštuje druge i ne uzmiče u borbi za svoje”, rekao je Vukadin za HMS.

Hrvatska koalicija gdje je moguće

Osvrćući se na također vrlo dobar rezultat HDZ-a 1990 na izborima za Skupštinu HBŽ, predsjednik HNP-a je izrazio nadu i uvjerenje da će nastaviti, kako kaže, odličnu suradnju.

“S naše strane sve ostale stranke su mogući potencijalni partneri mi nikada nikomu nismo zalupili vrata pred nosom. Kao članica HNS mi se zalažemo za hrvatske koalicije gdje je god to moguće. Jedina grupacija s kojom ni pod kojim uvjetima ne želimo sjediti za istim stolom su oni koji su sudjelovali u sramotnoj Vladi platforme 2011.”, rekao je Vukadin.

HNP je po prvi puta nastupio na Općim izborima i iz prvog pokušaja će, vrlo izvjesno, osvojiti jedan mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
Upitan jesu li očekivali takav rezultat, Vukadin kaže da još nije službeno osvojen zastupnički mandat, ali da su uvjereni da će tako biti.

Referirajući se na pitanje hoće li HNP eventualno participirati u vlasti na razini FBiH, Vukadin kaže da će stranka kojoj je na čelu sudjelovati u svemu što nas vodi prema federalističkom uređenju i jačanju hrvatskih prava te poboljšanju života.

“Ali, nikad nećemo sudjelovati u bilo kojem projektu sličnima nekadašnjoj platformi i alijansi. Naš politički temelj je ravnopravnost hrvatskog naroda, federalizacija i hrvatsko jedinstvo kroz HNS. U tom kontekstu ćemo se ponašati i raditi”, rekao je Vukadin.

Početak povratka Daytonu koji je unakažen

Vukadina smo pitali i za komentar odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je izmijenio Izborni zakon BiH. Upitan je li za njega, kao što kaže Schmidt, “priča oko implementacije presude Ljubić završena”, Vukadin kaže da sa svojim suradnicima upravo iščitava te odluke te radi simulacije kako bi se vidio realni učinak tih odluka.

“Sad ih ne bismo komentirali osim da je dobro da se pravi bilo kakav pomak. Uvjereni smo da se jedino možemo osloniti na Vladu RH i Predsjednika RH kao naše jedine i iskrene saveznike i prijatelje bez kojih nema uspjeha”, rekao je Vukadin.

Predsjednik HNP-a dodaje da je ključ realna federalizacija BiH.

“Ovi zahvati su, nadamo se, početak povratka na Dayton koji su unakazili Schmidtovi prethodnici, na štetu Hrvata. Za nas je sve osim realne federalizacije, hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH kratkoročan kozmetički zahvat koji problem samo gura pod tepih. Naš slogan je Pomak, a ne uzmak! U tom sloganu smo rekli sve, pa i odgovor na ovo pitanje: nema uzmaka dok i na temu pravednog hrvatskog zahtjeva za vlastitom federalnom jedinicom ne dođe do pomaka”, rekao je Vukadin.

Sugovornik HMS-a koji je i docent na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru podsjeća da Schmidt dolazi iz federalno uređene države tako da je, kako pojašnjava, uvjeren da on s federalizacijom nema nikakav emocionalni problem.

“Do ostvarenja tog cilja su među koraci u tom smjeru kakav takav pomak”, zaključio je Vukadin./B. Galić/HMS/

Continue Reading