Connect with us

Kultura

Vjenčanje Katarine i Stjepana slaviti kao Dan državnosti BiH

U BRESTOVSKOM (KISELJAK) PREDSTAVLJENO JE DRUGO IZDANJE KNJIGE O KRALJICI KATARINI

VL
Autor

Ana Popović

20.04.2023.
u 17:28

– Mnoge su legende vezane uz kraljicu Katarinu ostale u narodu. Mi franjevci smatramo je blaženicom te vjerujemo da će jednog dana biti proglašena i svetom. Ono u što smo sigurni je da se svojim životom i djelovanjem upisala u dlan Božje ruke – kazao je fra Mirko Majdanžić, župnik župe Brestovsko, jedan od predstavljača knjige “Katarina Kosača Kotromanić”, autora Mladena Ante Molinara, na promociji održanoj u kiseljačkome naselju Brestovsko, piše Večernji list BiH.

Turski okupator

Njezinu istinitost, istaknuli su promotori i autor knjige, svojom je oporukom nekoliko dana prije smrti u Rimu potvrdila sama kraljica ostavivši Bosnu svojoj djeci, koju je turski okupator odveo u ropstvo i poturčio, pod uvjetom da se vrate katoličkoj vjeri. U protivnom, Bosnu je ostavila papi u Vatikanu. Svima koji žele o kraljici Katarini, o kojoj se u bivšoj državi malo znalo i učilo, doznati više, Goran Milanović, zaljubljenik u povijest, toplo je preporučio upravo knjigu Mladena Ante Molinara.

– Knjiga je vrijedna divljenja, pisana je stručno i precizno te će biti značajna za sve koji se budu bavili izučavanjem povijesti srednjovjekovne Bosne. Kraljica Katarina najpoznatija je žena tog doba, kraljica koja se nikad nije odnarodila, bila je velika u svojoj malenosti i jednostavnosti – kaže Milanović, jedan od promotora knjige.

Njegove teze o zaobilaženju svega što je imalo veze s kraljicom Katarinom, ali i njezinom velikom utjecaju na ondašnje političke prilike, potvrdio je i prof. dr. sc. Ivo Miro Jović.

01:08
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

– U prošlom su sustavu ignorirana mjesta koja su dobila ime po kraljici Katarini te je autobusna linija Sarajevo – Kraljeva Sutjeska, recimo, preimenovana u Sarajevo – Sutjeska. A, upravo je kraljica Katarina ovoj zemlji osigurala suverenitet založivši se za to 1445. godine kod suverena u Budimu. Mjesto na kojem se vjenčala kao princeza Hercegovine s kraljem Bosne Stjepanom Tomašem nalazi se u blizini. To je polje Milodraž, a činom vjenčanja kojemu su nazočili uglednici tog vremena spajaju se sjever i jug. Prestaju i svi sukobi te tako ujedinjena BiH turskom osvajaču bez ičije pomoći pruža otpor gotovo 40 godina, prije pada 1463. godine. Još kao član Predsjedništva BiH uputio sam inicijativu da se datum vjenčanja Katarine Kosače i Stjepana Tomaša 26. svibnja obilježava kao Dan državnosti jer BiH je tada nastala ujedinjenjem Bosne i Humske zemlje – kazao je prof. dr. sc. Ivo Miro Jović naglasivši kako je Katarina ostavila ogroman trag u povijesti te je dala duboku ukorijenjenost svom narodu, čija je ovo domovina, ali ne kako bi je svojatali, već dijelili s drugima koji u njoj žive.

Istraživanjem života kraljice Katarine više od 30 godina bavi se autor i drugog izdanja knjige “Katarina Kosača Kotromanić” Mladen Anto Molinar, a to je, naglasila je novinarka Branka Jukić, moderatorica promocije, više od trećine njegova života.

Najpopularnija žena

– Sa životom kraljice Katarine upoznao me pokojni fra Stjepan Buljan, kojem sam obećao da ću objaviti knjigu o njoj. On je preminuo 2000. godine, a prvo izdanje knjige objavio sam 2007. godine. Kraljica Katarina Kosača bez sumnje je najpopularnija žena u povijesti Hrvata BiH, njezinim vjenčanjem kao princeze Humske zemlje s bosanskim kraljem Stjepanom Tomašem na polju Milodraž iz ljubavi je nastala BiH. Datum njihova vjenčanja treba se slaviti kao Dan državnosti BiH – zaključio je autor knjige Mladen Anto Molinar.

Publikacija je opremljena bogatim ilustracijama, a svoj doprinos oslikavanju dao je i sam autor te njegova unuka. Promociju drugog, dopunjenog izdanja knjige s crticama iz Katarinina života, u Brestovskom, u blizini polja Milodraža, uveličali su mladi tamburaši iz Brestovskog.

Continue Reading