Connect with us

Scena

VELIKE PROMJENE U ANKETI! Kolinda vodeća, Kolakušić skoro dostigao Škoru

 

Objavljeni su rezultati istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjednika Republike.


Prema njima, aktualna predsjednica, koja je danas i predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima potpora pada! Osim jednom, koji je najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.

Predsjednica i dalje vodeća

Da su se predsjednički izbori održali početkom studenog drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u odnosu na listopad, bira nešto manje ispitanika, 28,6 posto. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu).

Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro, kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu).

Bivši sudac i sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu!

Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu, Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Ostali bez šansi

Svi ostali nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, ima 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je potpora narasla (2,5 posto).

Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik vlade u mandatu Ivice Račana, ispod jedan posto (0,8 posto).

Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto). Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto.

Drugi krug: Grabar-Kitarović i Milanović

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca kada smo također testirali ovaj sraz. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u listopadu.

Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktualnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.

Drugi krug: Grabar-Kitarović i Škoro

Sraz predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktualna predsjednica. Bira je 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u listopadu), a Škoru 45,6 posto (42,3 posto).

Neodlučnih je 5,1 posto tako da, samo teoretski, Škoro ima šansu za pobjedu. Ovdje je znakovito da se broj neodlučnih gotovo prepolovio pa je potpora kandidatima narasla, ali predsjednici za manje od jednog postotnog boda, a Škori više od tri.

I birači SDP-a i birači Zorana Milanovića češće biraju Škoru, baš kao i Kolakušićevi birači.

Drugi krug: Škoro i Milanović

Ako bi se u drugom krugu našli Miroslav Škoro i Zoran Milanović i ta bi borba bila tijesna, ali Škoro bolje stoji. Miroslava Škoru bira 49,6 posto ispitanika (49,8 posto u listopadu), Zorana Milanovića 46,3 posto (45,8 posto).

Neodlučnih je 4,1 posto tako da Milanović ima teoretske šanse, ali samo kada bi svi neodlučni glasali za njega. U odnosu na listopad, u ovom je srazu Milanoviću potpora nešto narasla, a Škori pala.

Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru.

Pad potpore aktualnom trojcu

Kako će se prvi krug izbora najvjerojatnije održati 22. prosinca, istraživanje u mjesecu uoči predsjedničkih izbora donosi znakovite trendove. Trojac na vrhu, koji se baš u proteklih mjesec dana dodatno aktivirao, pa i u međusobnim podbadanjima, bilježi pad potpore. Problem im je, očito, ne samo pridobiti nego i zadržati birače.

Pojavljivanje u javnosti kroz intervjue i konvencionalne medije, a ne samo putem društvenih mreža, Kolakušiću je drastično podignulo potporu pa prema rezultatima puše za vratom Miroslavu Škori. Upitno je može li rasti, kao i hoće li padati ili je dosegnuo maksimum. Također je pitanje i kako će to utjecati na ostale protukandidate, osobito kada krene službena kampanja.

NAPOMENAIstraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 4. do 8. studenog 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana 

 

Continue Reading