Connect with us

Ekonomija

VELIKE MOJA ,CUJES LI ME

Teose sinko za narodnoga heroja posle rat da me turiv al ja im samo reko da jedino sto ocu,ocu da dobijem nekakvu rabotu sa mojega Dragana odskolujem ,covek da bude..
Nec da kazem ,kude god sam se pojavil svi su me ubavo docekuvali..Teose i polozaj da mi dadu,ja odbi,cu rmacim po selo,tuj sam nekako svoj na svoje..pa me turise da budem upravnik na zadrugu…
Raste moj Dragan ko iz vodu..Zavrsi ovde u selo u novu skolu sto naprajimo cetvrtljetku,posle ga pod stan dado u selo poveliko da zavrsi osmoljetku..Ne mog izdrzim da petak dojde pa otidem u sredu pred skolu sam` da ga vidim..Kad me vidi…vika mi …tatko bre ,kome jos roditelji donosu jedenje pred skolu i toj corbuljajesto…Sve se nekako mislim ko ga je stid pred drugari te batali da idem al odvaj petak docekam..Nauci sve spremam ko zena,te poce i mesim a varivo kad svarim prsti da polizes..Kad dojde ne mog mu se nagledam..Onej oci kad me poglednu,onej ruke kad me prigrnev ko da sam svi svoji greovi u oganj bacija…
Moja Velika zivi s mene i uz mene,svaki sat sto ide i sto je u nesvrt otisja..
Otide on i u varos na povelike skole..
Prvo doodese na nedelju s avtobus u petak navece,polak poce oduzuje dodenje,dok ne poce na po mesec da doodi..
Nesto me zateglo pod grudi ,cu se ugusim.
Poce ga korim…Zasto sinko ovolko dugacko otavljas tatka samoga,ima avtobus pa mozes u petak svaki da dojdes,tatko ce ako oces da kolje i bravce,da ti najubavo zgotovim…vis sinko da si se vejka naprajija..
Neka tatko …vika a ja sa srce osecam da se od men udaljava,da u onej oci ponekad uvatim i Milanov gledac…Zavrsi on i srednju ,sve takoj sve podalek a ja sve po nesrecan..
Otidem na Velikin grob te se isplacem muski a srce sam sto ne izripi..Onaj linija od scepenu sliku na pola ko da se pa uvrzala..Velika me gleda s onej ubave oci sto sam gi celivaja,sto sam gi voleja,sto sam gi rastuznjuvaja i na kraj gi ugasija ko svecu na vetar…
Kuku Velike …rano moja…sreco i nesreco moja…muko moja ne prebolna ..Kazuj Velike kako da ovoj dete vrnem pa u onoj volenje bez kraj?
Ona me s`m gleda,ne trepka,sve mi se cini da se i nasmeje …s`m sto ne rece…ako ti je..
Kad da upise visoke skole otido kude presednika u varos  i reko mu…Ja dojdo ..s`g mi treba pomoc za ovoj moje pile…
Ne brini druze…vika mi on..on bi svakako dobio stipendiju na osnovu njegovog znanja a i zbog toga sto je dete bez oba roditelja.
Kako bre bez roditelja…planu ja.Ti li nesi bija s mene kad sam ga nosija pod misku u rat ko macka mace?Ti li nesi videja kako treptim nad njega ko sveca..Koje sam bre ja ,nego roditelj?
Izeja sam onoj sto se ne jede kad sam ovaj prag preripija i tebe dosja da molim ko poslednja budala..
Polako druze…vika mi on..to stoji al stoji i ono da si mu ti pobio roditelje…
Nemoj toj slucajno pred njeg da kazes…viknu od bes te ga vati za kragnu ,teo mu glavu od zid udarim al se smiri na vreme..
Zaboravi da sam doodija…reko i tresnu s vrata kad izlazi a on mi doviknu iz fotelju…Ako mu ja ne kazem ,ce mu kaze drugi…koj te teraja da pobijes ljude..
Zastanu te mu odbrusi…Isti onaj sto me teraja da krvavim gace i letim uvek u prvi redovi ,da bi ti pljeskaja guzicu po fotelje…
Da me tag kuce uapalo otrulo bi se od mene…tolko me bes bija vatija.Ne toj sam` bija bes vec i stra od toj da Draganu do usi ne dojde da sam ja glavni bezdusnik sto on odi po bel svet bez onija koji su ga stvorili..Da sam t`g znaja sto s`g znajem lakse bi mi bilo da svatim sto moj Dragan sve poretko dom doodi..
nastavice se
Jagoda Savic

Continue Reading