Connect with us

Kultura

VELEPOSLANICA ŠVICARSKE U MOSTARU “Švicarska i BiH imaju mnogo toga zajedničkoga”

Veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer održala je u utorak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te na Univerzitetu “Džemal Bijedić” predavanje na temu “Politički sustav Švicarske”.  Govorila o jedinstvu raznolikosti Švicarske, o višestoljetnoj neutralnosti u vremenu ratova, o glasačkom procesu, podjeli vlasti i složenom državnom aparatu s 26 kantona, o četiri nacionalna jezika, dvojezičnim gradovima, faktorima kohezije te o misiji i cilju Švicarske u BiH . 

Švicarska veleposlanica tom je prigodom kazala kako Švicarska i Bosna i Hercegovina imaju mnogo toga zajedničkoga, prenosi Fena.

– Osim planina, jezera i rijeka, također imamo slične političke sustave i mislim da je zanimljivo da ih usporedimo i o njima razgovaramo. Švicarski politički sustav je dosta kompliciran, ali smo tijekom godina naučili kako je važno postići politički kompromis i krenuti dalje. Mislim da politički sustav u BiH također može funkcionirati ako postoji politička volja da se to i uradi – kazala je veleposlanica Rauber Saxer.

Dodala je kako u Švicarskoj postoje velika nastojanja da se ispoštuju i prava manjina, ali i svih naroda koji tu žive.

– Ono što također treba napomenuti je da je to jako skup sustav. Radi se novcima poreznih obveznika ali, s druge strane, to nam je omogućilo da se očuva socijalni mir u zemlji – kazala je Rauber Saxer.

Foto: Dnevnik.ba

Veleposlanica je također govorila o jedinstvu raznolikosti Švicarske, o višestoljetnoj švicarskoj neutralnosti u vremenu ratova, o glasačkom procesu, podjeli vlasti i složenom državnom aparatu s 26 kantona, zatim o četiri nacionalna jezika, o dvojezičnim gradovima, o faktorima kohezije te o misiji i cilju Švicarske za BiH koji se odnosi na bolje socijalne, ekonomske mogućnosti i perspektivu za sve osobe u Bosni i Hercegovini.

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Filozofskog fakulteta u Mostaru Ružica Zeljko-Zubac kazala je kako su teme o kojima je govorila švicarska veleposlanica zaintrigirale mostarske studente politologije.

– Sveučilište u Mostaru krenulo je u snažnu internacionalizaciju i ovo je još jedan od događaja na Filozofskom fakultetu kojima naše studente želimo upoznati s drugim i drugačijim. Također, vrlo rado očekujemo i goste iz drugih veleposlanstava u Bosni i Hercegovini – kazala je Zeljko-Zubac.

Continue Reading