Connect with us

Uncategorized

VATRENA STIHIJA NA PELJEÅ CU

POŽAR GOLEMIH RAZMJERA: Vatra opet prijetila kućama, Ponikve su obranjene

Autor: T. PÅ¡enko tropolje.info

Požar u Janjini i dalje je aktivan, gase se rubovi požarišta. Opasnost bi se mogla povećati digne li se vjetar u popodnevnim satima.

Za mještanima Pelješca još jedna neprospavana noć, kao i za vatrogascima koji neumorno brane prostore kojima vatra neumoljivo prijeti već danima. Požar je u četvrtak poslijepodne ponovno  krenuo prema Ponikvama u naselju Sparagovići gdje je gorjelo pedesetak metara od kuća.

U petak su od jutra ponovno sve raspoložive snage na terenu, a tijek događaja pratiteovdje:

10.05 Dubrovačka policija otkrila je krivca  za šest podmetnutih požara na Korčuli.

8.50  Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada ovog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati sukladno razvoju situacije na terenu, a tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske.

8.30 Požar kod Ponikava ne prijeti kućama, trenutno gori iznad mjesta prema vrhu brda. Crkvica sv. Marka ipak nije izgorjela. Požar u Janjini i dalje je aktivan, gase se rubovi požarišta. Opasnost bi se mogla povećati digne li se vjetar u popodnevnim satima.

Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

07.30 Vatrenu stihiju obuzdava 150 vatrogasaca s 30 vozila.

07:00 Cesta Prapratno – Ponikve – Zabrđe ponovo je otvorena za sav promet. Iz Centra 112 ističu da su kanaderi ponovno krenuli prema požarištima, a na Pelješcu bi opet trebala biti isključena struja.

Izgorjelo 2600 hektara šume, maslinika i vinograda

Vatrogasci su se u petak navečer na Pelješcu borili na dvije fronte. Jedna je išla prema naselju Brijesta, dok se druga spuštala s brda kod mjesta Dančanje prema Ponikvama. Na nekim je mjestima plamen dosezao i 20 metara u visinu, a bura ga je nosila blizu kuća.

Prema okvirnim procjenama, požar je kod Ponikava zahvatio površinu od oko 1400 hektara, a kod Trstenika je izgorjelo oko 1200 kehtara šume, makije, maslinika i vinograda.  Na Korčuli je u tijeku je sanacija požarišta, a opožareno je oko 850 hektara zemlje.

Rusija nudi pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara

Ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio je Hrvatskoj i BiH pomoć u gašenju požara, objavila je ruska novinska agencija TAŠ, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ministar je poslao telegrame s ponudom u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću i ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, kao i to da je spomenuto ministarstvo spremno odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione ‘il-76′ (vodeni bombarder) i ‘Be-200′ te stručnjake i spasioce s opremom kako bi pomogli u gašenju požara i pružili podršku.

Tijek gašenja požara u četvrtak pročitajte ovdje:

>>> STANJE ALARMANTNO! Vatra prijeti kućama! Izgorjela crkvica u Ponikvama! (FOTO)

Continue Reading