Connect with us

Ekonomija

Usvojena transportna strategija – BiH dobija 130 milijuna eura

Ministar transporta i komunikacija u BiH Ismir Jusko izjavio je danas u Sarajevu da je Vijeće ministara usvojilo Okvirnu strategiju transporta u BiH za period 2016-2030. godina, čime su stvoreni uvjeti za pristup BiH inicijalnim sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Prema njegovim riječima, na ovaj način ispunjen je zahtjev Europske komisije sa posljednjeg sumita u Parizu da ova strategija bude donijeta do 15. srpnja, inače bi BiH izgubila mogućnost apliciranja za bilo kakav projekat u narednih 365 dana.

Jusko je posebno zahvalio entitetskim resornim ministrima i ministru u Vladi Brčko distrikta na aktivnom sudjelovanju u donošenju transportne strategije u BiH.

“Prihvatili smo sve sugestije koje su doÅ¡le sa bilo koje strane, tako da su sve strategije u BiH ukomponirane u jednu, Å¡to nam omogućava da apliciramo za buduće projekte u oblasti transporta”, naveo je Jusko.

Prema njegovim riječima, ova sredstva su od sutra operativna, a u fokusu će biti izgradnja mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, kao i realizacija projekata Zenica Sjever, Luka Brčko, Mostar Jug i dio dionice auto-puta Banjaluka-Doboj.

Jusko je naglasio da će ovim putem doći do zapošljavanja u cijeloj BiH od 1.500 do 2.000 radnika.

TAGOVI tropolje.info

Continue Reading