Connect with us

Kultura

Usvojen zakon o povećanju plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima po prijedlogu kluba zastupnika HDZ BiH-HNS

 

Danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji predviđa povećanje plaća za preko 18 000 zaposlenih.

Zakon je ranije predložen od strane zastupnika kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu predvođen Borjanom Krišto, dopredsjedateljicom Zastupničkog doma. Zakon donosi povećanje od 100 do 140 KM najzgroženijim kategorijama obuhvaćenim zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon se povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutno imaju mjesečna primanja manja od 1500 KM. U praktičnom smislu to bi značilo da se po novom zakonu vojniku koji je imao neto plaću 700 KM plaća povećava na 815 KM, naredniku se plaća povećava sa 770 KM na 885 KM, policajcu koji je imao osnovnu plaću od 865 KM ovim izmjenama povećava se na 990 KM, čistačicama se osnovica plaće povećava sa 475 na 570 KM, istaknuto je ranije iz Kluba HDZ BiH-HNS.

Klub zastupnika HDZ BiH - HNS o Prijedlogu zakona o šumama FBIH - Bild.ba

Nakon konačnog usvajanja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zakon će se primjenjivati odmah nakon izlaska u Službenom glasniku BiH i stupanjem na snagu.

HDZ BiH

Continue Reading