Connect with us

Ekonomija

Usvojen Proračun ŽZH u iznosu od 133 milijuna KM, za obitelji s troje ili više djece 10,3 milijuna KM

Zastupnici u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) usvojili su Prijedlog proračuna ŽZH za 2023. godinu u visini 133,2 milijuna maraka što je za oko 13 milijuna maraka više u odnosu na prošlu godinu.

– Na prošloj sjednici donesena je Odluka o privremenom financiranju što je bila zakonska obaveza, ali sada je usvojen proračun. Proračun iznosi 133.233.994 KM, a to znači da je za 13.054.754 KM veći u odnosu na rebalansirani proračuna za 2022. godinu – izjavio je županijski ministar financija Toni Kraljević.

On je istaknuo kako je u ovogodišnjem proračunu izdvojeno 10,3 milijuna maraka za potporu obitelji s troje i više djece.

– Još jedna kapitalna investicija u ovom proračunu, na poziciji Ministarstva unutarnjih poslova, je gradnja obučno-edukacijskog centra od 7.5 milijuna maraka. Isto tako, podignute su stavke tekućih prijenosa za potpore poljoprivrednicima, potpore gospodarstvu, a uvodi se jedna novina u vidu plaćanja zdravstvenog osiguranja za korisnike stalne socijalne skrbi i za vjerske službenike – dodao je Kraljević.

U županijskom proračunu za 2023. godinu više novca je predviđeno i za korisnike stalne socijalne pomoći, a podignuti su i transferi za Sveučilište u Mostaru i SKB Mostar.

– Za oko 400.000 maraka na dva mjesta se podižu stavke za tekuće prijenose braniteljima, a jedno se odnosi na isplatu egzistencijalne naknade gdje je pomaknuta dobna granica za ostvarivanje tog prava – rekao je ministar.U Strategiji razvoja ŽZH provedeno 66 aktivnosti – Jabuka.tv

Komentirajući situaciji u riznici, Kraljević je ocijenio da je ona „stabilna i zdrava”.

 

– Kada se sjetim onog vremena kada sam došao na mjesto ministra 2015. godine bili smo u poreznoj blokadi i ogroman korak je učinjen u saniranju svih onih dugova i obveza prema Poreznoj što smo završili prije godinu i dva mjeseca. Sada Županija Zapadnohercegovačka nema nikakvih obveza prema Poreznoj. Ja bih podsjetio kako se ŽZH nije kreditno zadužila u zadnjih osam godina i ovu cjelokupnu situaciju bih označio zdravom. Razumijem borbu i želju proračunskih korisnika za bolju i veću plaću, ali kažem da ovaj proračun u maksimumu svojih fiskalnih kapaciteta pokušava sve to pokriti i najbolje se to vidi na prvoj stranici tekućih prijenosa na kojoj je širok spektar kategorija stanovništva naše županije koji koreliraju s proračunom. Mislim da se situacija može okarakterizirati stabilnom i zdravom – poručio je županijski ministar financija Toni Kraljević.TONI KRALJEVIĆ - Hrvatski Medijski Servis

Petak, 25. studenog neradni dan u ZHŽ-u | ljubuski.info

Continue Reading