Connect with us

Kultura

Uskoro film o fra Didaku Buntiću

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen-obilježja fra Didaku Buntiću kod njegove rodne kuće u Paoči, okupljanjem akademskih slikara i kipara skupine “Didak” i početkom rada Međunarodne likovne kolonije akademskih slikara i kipara ove skupine, jučer je u župi sv. Blaža u Gradnićima započela tradicionalna, 12. po redu, kulturno-duhovna i edukativna manifestacija “Didakovi dani 2015.” koji su, kao i svi dosadašnji, u cijelosti posvećeni životu, liku i djelu istaknutog hercegovačkog franjevca, Brotnjaka fra Didaka Buntića, rođenog 1871. godine u Paoči te 93. obljetnici njegove prerane smrti.

U nazočnosti brojnih mještana i župljana ispred fra Didakova spomen-obilježja kod njegove rodne kuće u Paoči, prigodan program posvećen tom hercegovačkom velikanu izveli su učenici Područne škole “Gradnići”, a potom su cvijeće položili i svijeće zapalili čitlučki načelnik Ivo Jerkić, predstavnik MZ Paoča Boris Buntić te učenici čitlučke Osnovne škole koja s ponosom nosi ime tog velikog svećenika i prosvjetitelja fra Didaka Buntića. Nakon što je gradnićki župnik fra Ferdo Boban nazočne pozdravio i zahvalio im što njeguju sjećanje na fra Didakov lik i djelo, nazočnim župljanima i ostalim poštovateljima fra Didaka Buntića obratio se i čitlučki načelnik Ivo Jerkić koji je rekao: – Organizacijski odbor na čelu s fra Marinkom je započeo i organizirao prve Didakove dane, odnosno tada Dane fra Didaka Buntića i, evo, hvala Bogu, da se s tom tradicijom nastavilo jer svi mi, Hercegovci, posebno Brotnjaci, moramo biti ponosni na fra Didaka i činjenicu da je bio dio nas, dio Brotnja, a djela koja je učinio premašila su okvire ne samo BiH nego su ostala zabilježena na europskoj razini. Znamo da se borio za svoj narod, stoga je zaslužio da se o njemu što više zna i da se obilježavaju ovi Dani. Didakovi dani prošle godine su otvoreni u Sarajevu, ove godine imamo otvaranje u Mostaru i drago mi je što se i na ovaj način manifestacija podiže na jednu višu razinu. Fra Didak Buntić je to uistinu zaslužio – rekao je načelnik Ivo Jerkić i zahvalio Organizacijskom odboru što je nastavio s organiziranjem Didakovih dana, kao i djeci koja su izvela prigodan program, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

– Drago mi je što se nastavljaju Didakovi dani, što se nastavlja sjećanje na njega i što se nastavljamo inspirirati njegovim djelima, njegovim životom i svim onim što je činio, tako da i mi budemo obogaćeni fra Didakom Buntićem za ovo vrijeme u kojem živimo. To mi je drago i, ako Bog da, mislim da će biti plodova ovog nastojanja oko obilježavanja Didakovih dana te da će biti vidljivih plodova. Nastojat ćemo još više promovirati fra Didaka i, ako Bog da, najavljujem pokretanje aktivnosti vezanih za početak snimanja igranog filma o fra Didaku Buntiću – ekskluzivno je za Večernji list BiH jučer rekao fra Marinko Šakota kod spomen-obilježja fra Didaku Buntiću u Gradnićima. bpz.ba

Continue Reading