Connect with us

Kultura

Ured Predsjednice: ”Tražimo ispriku, opasne su laži kolumnistice Jutarnjeg lista Jelene Lovrić!”

MOST nezavisnih lista demantirao je u nedjelju da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovićpokazivala šefu te stranke Boži Petrovu snimke Mostovih članova kako ulaze na sastanak u Banske dvore.

‘Netočno je da je predsjednica Republike Hrvatske 22. prosinca pokazivala bilo kakve snimke čelniku Mosta g. Boži Petrovu, tijekom konzultacija oko mandatara Vlade RH‘, objavili su iz Mosta.

S demantijem se u nedjelju poslijepodne oglasio i Ured predsjednice. U priopćenju navode da je tvrdnja o prikazivanju snimki na Pantovčaku ‘neprovjerena i lažna’ te da je riječ o ‘apsolutnim i opasnim neistinama’.

U subotu, 27. veljače 2016. godine u Jutarnjem listu objavljen je tekst kolumnistice Jelene Lovrić pod naslovom „SDP može HDZ-u preoteti Most, ali ne s Milanovićem“ u kojem, između ostalog, stoji: „Na Pantovčaku, tvrdi naš izvor, Petrov je dobio na uvid snimku grupe svojih stranačkih kolega, kako u gluho doba noći, oko ponoći, ulaze u Banske dvore, na tajni razgovor s tadašnjim premijerom Milanovićem.“

Iako je kolumnistica Jelena Lovrić i ranije u svojim tekstovima iznosila neistinite i neprovjerene tvrdnje o Predsjednici Republike, Ured predsjednice Republike Hrvatske smatra potrebnim, ovoga puta, javno reagirati na neprovjerenu i lažnu tvrdnju iznesenu u navedenoj kolumni, s obzirom na njene puno šire implikacije.

Potpuno i vrlo neugodno iznenađuje činjenica kako je novinarka i kolumnistica s dugogodišnjim iskustvom navela apsolutne i opasne neistine. Pritom ni na koji način nije pokušala provjeriti točnost informacije s Uredom predsjednice Republike Hrvatske.

Poštivanjem zlatnog novinarskog pravila da se informacija provjeri sa svim uključenim stranama moglo se izbjeći očiti pokušaj obmanjivanja javnosti.

Jedini zaključak koji se nameće jest kako je cilj objave ove neistine bio obezvrijediti i dovesti u pitanje besprijekorno proveden postupak konzultacija Predsjednice Republike s čelnicima parlamentarnih stranaka.

U tom smislu očekujemo reakciju i ispriku redakcije Jutarnjeg lista, kao i same kolumnistice.

M. Marković/Foto:Uredpredsjednice/ radioosarajevo.ba tropolje.info

Continue Reading