Connect with us

Magazin

Umjesto Macana glavom platila Glavak

Sunčana Glavak više nije glasnogovornica Vlade. Ova informacija objavljena je bez velike pompe u medijima. Nakon odlaska potpredsjednice Vlade Martine Dalić očito je sva odgovornost za katastrofalno komuniciranje s javnošću pala na onog tko prenosi informaciju – Sunčanu Glavak, a ne na onog tko kreira informaciju – Krešimira Macana.

Od kada krizno komuniciranje Vlade, a posredno i HDZ-a, s medijima i javnosti vodi Krešimir Macan, HDZ-u su zaredale krizne situacije. Treba naglasiti kako je europski i svjetski kuriozitet činjenica kako javno mnijenje jedne stranke i svjetonazorske opcije vodi i kreira čovjek koji je na suprotnim političkim i svjetonazorskim stavovima od opcije koju bi navodno trebao zastupati i promovirati. Štoviše, Macan se godinama svim silama borio protiv HDZ—a kroz Milanovićeve i Josipovićeve kampanje. Dok je radio za SDP, Macan je lansirao i poznate teze o klerikalizaciji društva i konzervativnoj revoluciji o čemu je često i javno istupao u medijima. Pritom je uporno ponavljao svoje teze o desnoj struji unutar HDZ-a kao najvećem političkom problemu u Hrvatskoj. Danas se Macan izdaje za profesionalca koji može raditi za svakoga i sa svakim. Međutim, postavlja se pitanje može li netko tko ne nosi u srcu žar prema vrijednostima domovine, vjere i nacije braniti i zastupati te iste vrijednosti?

Ne, Macan čak nije ni pokušao prilagoditi svoje stavove HDZ-u i njegovoj proklamiranoj narodnjačkoj kršćanskoj politici već je postepeno nastojao i nastoji prilagoditi HDZ sebi i svojim stavovima i uvjerenjima. Pritom je svim snagama nastojao unijeti razdor u redove stranke i Vlade koja ga je angažirala, a nakon famozne izjave i objave „Ili će on njih ili će oni njega“ njegov angažman je trebao istog trenutka prestati. Nakon što ni nakon te izjave nije smijenjen i najure, izjave koja je bila najočitiji poziv za međusobno istrebljenje unutar HDZ-a, sve njegove daljnje radnje i propusti padaju na dušu onoga tko ga je angažirao.

Macan je u vremenu koje je proveo unutar HDZ- a uspio napraviti više štete nego što su sva previranja u HDZ –u do sada napravila zajedno, a to će se tek vidjeti u budućnosti. Prilagođavajući politiku HDZ-a svojim svjetonazorskim stavovima uspio je odvojiti Hrvatsku demokratsku zajednicu od baze, Crkve i svih onih temelja koji su joj do sada davali snagu nacionalnog pokreta. Tako ogoljen HDZ i njegovo vodstvo potom su gurnuti u već prokušanu operaciju kriminalizacije kompletne stranke kroz aferu Hotmail. Dakle, s jedne strane je stranka odvojena od kompletne baze, a s druge strane uvučena u navodne kriminalne operacije. Poznata priča? Ne samo poznata, već i iskušana!

Najveći problem Andreja Plenkovića i vodstva HDZ-a nije afera Hotmail i angažiranje odvjetnika Borisa Šavorića. Naime, članstvo i bazu puno više zanima angažiranje PR „stručnjaka“ Krešimira Macana, njegovo područje odgovornosti, odnosi s Index-ovim novinarima i drugim političkim opcijama. Upravo su to informacije koje premijer i predsjednik HDZ-a mora pružiti svojim biračima i članovima. Također, treba znati kako bi Macan trebao usko surađivati sa PR službama iz središnjice HDZ-a, istim onim ljudima protiv kojih je godinama vodio ratove i koji su ga pobjeđivali. Danas je on tim istim ljudima de facto šef. Prevedeno, to je isto kao da pukovnik Čedo Bulat bude šef generalu Petru Stipetiću nakon Domovinskog rata.

Angažiranje Krešimira Macana u Vladi i HDZ-u samo je jedan od slučajeva koji baza HDZ-a gleda s nepovjerenjem i rezignacijom. I dok je on na vidnom mjestu, stotine drugih, slabo vidljivih i bezličnih osoba, iz dana u dan pojavljuju se na istaknutim funkcijama, a da sa bazom i samim HDZ-om nemaju apsolutno nikakve veze. Nije stoga nikakvo čudo da se baza i članstvo HDZ-a svakodnevno pitaju – tko je uopće na vlasti u Hrvatskoj i tko nas predstavlja?

Željko Primorac

Continue Reading