Connect with us

Priopćenja

U Vukovaru i Bogdanovcima obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Kod spomenika na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odavanjem počasti u četvrtak je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara kojim se Vukovarci prisjećaju 10. ožujka 1991. i postrojavanja u Bogdanovcima oko 2.500 nenaoružanih branitelja.

Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić rekao je da je postrojavanje u Bogdanovcima prvo postrojavanje 204. vukovarske brigade, te smatra da je razlog za braniteljsko slavlje na današnji dan i to što toga dana u Bogdanovcima nitko nije poginuo.

“Trebamo biti ponosni što smo uspjeli stvoriti državu, no vjerojatno nije onakva kakvu bismo htjeli, puno toga ima za popraviti”, rekao je Josić. Ocijenio je kako su branitelji već duže zapostavljeni za što su, kako rekao, njajvećim dijelom sami krivi.

“Bilo bi najbolje da je jedna krovna braniteljska udruga, no iz ovih ili onih, uglavnom političkih razloga napravljeno ih je oko tisuću”, rekao je ocijenivši da je danas živo samo 500-tinjak vukovarskih branitelja.

“Sumnjam da ih je više ako računamo one koji su doista branili Vukovar”, rekao je Josić.

Izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Zvonko Milas rekao je da su nenaoružani odredi bili početak obrane Vukovara u Domovinskom ratu.

“Zahvaljujući najboljima koji nisu među nama imamo slobodu i Hrvatsku”, poručio je Milas apelirajući na potrebu zajedništva u hrvatskom društvu.

U ime Hrvatskog sabora počast je odao saborski zastupnik Nikola Mažar koji je u izjavi novinarima rekao da je nažalost i danas želja za slobodnom i demokracijom ono za što se ljudi bore u svijetu. “Zajedništvo hrvatskih branitelja mora biti putokaz svima nama ostalima u Hrvatskoj”, poručio je Mažar.

Podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama Vukovara odala su izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem, Grada Vukovara i vukovarskih branitelja na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, Ministarstva hrvatskih branitelja koje je predvodio državni tajnik Špiro Janovića, policije i vojske te brojna druga.

Molitvu je predvodio vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

U crkvi sv. Filipa i Jakova služila se misa zadušnica za sve poginule i nestale dok će navečer u središtu grada biti održan zabavni program.

Počast poginulima u Domovinskom ratu odana je i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu obližnjih Bogdanovaca u kojima je na današnji dan 1991. godine postrojeno oko 2.500 nenaoružanih branitelja s prostora bivše općine Vukovar koji su kasnije činili okosnicu 204. vukovarske brigade. (Hina)

Continue Reading