Connect with us

Scena

U Vitezu održana utemeljiteljska skupština udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“

Danas je u Vitezu održana utemeljiteljska skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“.

Udruga “Prsten” je utemeljena kao nevladina, nepolitička i neprofitna, Udruga bosanskih Hrvata, sa prvom željom da okuplja Hrvate Bosanske Posavine i središnje Bosne. Kako se zbog raznih političkih manipulacija, Hrvate pokušava politički razvlastiti, “Prsten” je kroz društveno, gospodarsko, kulturno i humanitarno djelovanje u BiH i Hrvatskoj pokazao snažnu povezanost hrvatskog naroda i umjesto regionalnih podjela gradi veze i zajedništvo među hercegovačkim i bosanskim Hrvatima, stoga je i održana ova utemeljiteljska skupština bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“.

Obraćajući se predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović istaknuo, kako je govoriti o Udruzi Hrvata „Prsten“, najvećoj udruzi hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine uvijek ispunjen zadovoljstvom.

„Najvažniji zadatak koji danas stoji pred hrvatskim narodom, je njegovo integriranje, njegova međusobna povezanost. Udruga „Prsten“ svjesna naše malobrojnosti, rasterećena bilo kakvih podjela u svojoj organiziranosti, osmišljeno i sustavno provodi politiku unutarnjeg integriranja hrvatskog naroda. „Prsten“ – pokret koji povezuje i spaja, donosi svoje ključne organizacijske odluke upravo u vremenu kada se Hrvati BiH bore za punu ustavnu jednakopravnost, koja im treba osigurati i pravno legitimitet izbora svojih predstavnika na svim administrativnim razinama vlasti“, napomenuo je ovom prigodom dr. Čović.

„Najveća opasnost za malobrojni narod u BiH, koliko god bio suveren i konstitutivan je mentalitet podjele, na kojem su dugo radili oni koji imaju drugačije planove u BiH, pokušavajući nas dijeliti na Posavce, Bosance i Hercegovce. Prsten se u potpunosti poistovjetio sa djelovanjem Hrvatskog narodnog sabora, koji okuplja politički organizirane Hrvate BiH, izbjegavajući svoju povezanost s bilo kojom političkom opcijom u BiH. Na taj način Udruga Prsten je dodatno povezala Hrvate BiH i na najbolji način odgovorila onima koji i HNS smatraju velikom preprekom razjedinjenja hrvatskog nacionalnog bića“, kazao je dr. Čović.

Zahvalio se dr. Čović  organizatorima Udruge „Prsten“ i njihovom današnjem vodstvu na svemu što čine da bi se njihova domovina BiH očuvala kao europska cjelina u kojoj će predstavnici hrvatskog naroda, ma gdje bili, osjećati ponos što su Hrvati.

Predsjednik udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ u narednom razdoblju bit će Zdenko Vukić, dok su za dopredsjednike izabrani Veselko Čule i Anto Domić.

Svečanosti su uz predsjednika Čović, utemeljiteljskoj skupštini Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“, nazočili i zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić,  zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH KKK i ministrica obrane Marina Pendeš, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bariša Čolak, ministrica financija Federacije BiH i članica Predsjedništva HDZ BiH Jelka Milićević te drugi dužnosnici i predstavnici HDZ-a BiH svih razina vlasti.

Continue Reading