Connect with us

Sinovi povijesti

U Tarčinu obilježen sveti Ivan Kapistran, zaštitnik vojne kapelanije MO BiH, ZS BiH i OZ OS BiH

Dan svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika vojne kapelanije Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i Operativnog zapovjedništva OS BiH svečano je obilježen u srijedu 23. listopada 2019. godine u Tarčinu.

Misno slavlje u tarčinskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Svetoj misi je nazočila i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, zamjenik načelnika ZS OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić i zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS BiH general-bojnik Marko Stojčić te djelatnici MO BiH i pripadnici OS BiH katoličke vjeroispovjesti na dužnosti u Sarajevu, Rajlovcu, Palama, Butilama i Pazariću.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, kardinal Puljić je podsjetio na život svetog Ivana Kapistrana iz 15 stoljeća, u vrijeme Osmanlijskih osvajanja, koji je ušao u Franjevački red i po svoj Europi provodio apostolski život, utvrđujući kršćanstvo i pobijajući krivovjerje. Umro je u Iloku u Hrvatskoj godine 1456. godine.

Kadrinal Puljić je napomenuo da je sveti Ivan Kapistran gajio ljubav prema vjeri, životu i obitelji te vojnicima u naslijeđe ostavio ljubav prema domovini, kao i spremnost na njenu obranu.

(mod.gov.ba)

Continue Reading