Connect with us

Ekonomija

U Ravnom dogoreno ulaganje u cestovnu infrastrukturu putnog pravca Ravno – Hutovo i Cerovica – Dračevo, granica s RH

26.siječnja 2024.
U Ravnom dogoreno ulaganje u cestovnu infrastrukturu putnog pravca Ravno – Hutovo i Cerovica – Dračevo, granica s RH

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i Vlade Republike Hrvatske koje predvode potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetili su danas općinu Ravno.

S načelnikom općine Ravno Andrijom Šimunovićem izaslanstvo je obišlo dionicu izgradnje ceste regionalne ceste R428, dionica Zavala – Orahov Do – Granica RH, Slano.

Ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković rekao je danas u Ravnom da je hrvatska vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata na obostrano zadovoljstvo i BiH i Hrvatske, najavivši inicijativu o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum te granicom s RH.

„Ukupna vrijednost radova je 7,3 milijuna eura, mislim da je jako dobro da su radovi krenuli i što idu jako dobrim intenzitetom. Ono što čujemo je da bi za otprilike godinu dana u cijelosti deset kilometara nove prometnice bilo izgrađeno u punom profilu širine od 6 metara“, rekao je ministar Butković

„Razgovarali smo i o drugim cestovnim projektima, jedan od njih je cesta Aržano – Posušje, koja će krenuti ove godine, uz potporu RH. Danas ćemo i s načelnikom općine Ravno razgovarati jer postoji inicijativa da se općina Ravno spoji s Hutovom, a i tu bi Vlada RH participirala financijski u realizaciji te ceste. Skoro već osam godina, Vlada RH je pod vodstvom premijera Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata, koji otvaraju mogućnost boljeg rasta gospodarstva, jer kad ste dobro prometno povezani, to je na obostrano zadovoljstvo i jedne i druge države“, istaknuo je Butković.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić osvrnula se na inicijativu spajanja Ravnog i Hutova, s ostatkom države i RH.

„Na današnjem sastanku „rodila“ se nova inicijativa, a to je projekt spajanja Ravnog i Hutova sa cestom Stolac-Neum i onda dalje u produžetku s Dračevom i granicom s RH. Ministar Butković je iskazao spremnost za suradnju, odnosno mogućnost da opet Vlada RH sudjeluje u realizaciji tog projekta tj. osiguranju financijskih sredstava“,  poručila je federalna ministrica Katić.

Načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović izjavio je kako su radovi na ovoj dionici krenuli u prosincu prošle godine.

„Rok izvođenja radova je 15 mjeseci. Ovo je najvrjedniji i najznačajniji projekt na području Općine Ravnog od njenog osnutka. Mislim da je ova cesta koja će u budućnosti povezati ovaj dio Hercegovine s jadranskom obalom nešto što će dugoročni i višestruko donijeti pozitivne rezultate, kako u gospodarskom, tako i u turističkoj djelatnosti. Iskreno se nadamo i demografskim pomacima, povratku ljudi, mladih obitelji i budućnosti života ovdje“, naglasio je Šimunović.

„Ovi projekti će zasigurno unaprijediti svakodnevni život, ne samo Hrvata, nego i svih ljudi u područjima gdje se realiziraju, kako ovaj projekt, tako i ostali koje smo danas potpisali u Stocu Nadamo se da će ti projekti donijeti dobrobit, ako Bog da, i povratak na područja. Ova priča ovdje i ovaj projekt spajanja s RH je zaista impresivan, u tom smjeru trebamo nastaviti s dobrom suradnjom i ostvarivanjem svih onih zadaća koje će donijeti dobrobit“, kazao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

26.siječnja 2024.

Stolac: Izaslanstvo Vlade RH uručilo potporu za 61 projekt Hrvata u BiH

Danas je u Stocu svečano uručen 61 ugovor kao dio Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Ovim programom Republika Hrvatska dodatno pomaže razvoju lokalne zajednice u BiH kroz ulaganja u javnu infrastrukturu, opremanje te izgradnju i rekonstrukciju objekata kao i poticanje gospodarskih aktivnosti zbog gospodarskog razvoja.

Nakon svečanosti dodjele ugovora, medijima su se obratili predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Veliko hvala za sve ono što smo do sada prošli zajedno i ono što smo osmislili raditi u tekućoj 2024. godini, siguran sam da je ovo što se uradilo dobro za svakog žitelja Bosne i Hercegovine i poticajno do kraja za sve institucije u Bosni i Hercegovini koje su zbog naše neorganiziranosti počesto ostavljeni izvan proračunskih mogućnosti uvezivanja. Osobito onim osjetljivim kategorijama gdje se štite osnove demografske politike ili strategije jednog naroda, kakva je danas pozicija uopće svih, a posebno hrvatskog naroda. Jednom riječju, hvala za sve što činite u ime Vlade Republike Hrvatske prema našem narodu, nadam se da naše zajedništvo ide dalje. Uvjeren sam da će projekti koje smo osmislili u ovoj godini dati jasnu sliku svima u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj koliko je značaj Vlade Republike Hrvatske za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik Čović danas u Stocu.

Predsjednik Čović se i ovog puta posebno zahvalio Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Plenkoviću, te na poseban način danas dopredsjednicima Vlade i ministrima Bačiću i Butkoviću, državnom tajniku Milasu i svim suradnicima koji kroz različite projekte u svome djelovanju pomažu Hrvatima u BiH.

„Vlada RH otkad na njezinom čelu sjedi Andrej Plenković, izdvojila više od 300 milijuna eura za različite projekte hrvatskog naroda u BiH. Pored tog ogromnog novca, još je veća vrijednost educiranje nas koji pokušavamo otvoriti vrata Europske unije. Jasno je da bez pomoći predsjednik Vlade RH na tom putu ne bismo imali uspjeha ni šanse“, kazao je predsjednik Čović.

Ministar Bačić je izjavio kako je današnji posjet na tragu ustavne kategorije o brizi za Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske. „Ta se briga očituje kroz konkretne projekte kao što je cesta Ravno – Zavala, ali i podršku brojnim drugim projektima, kojima se potiču prometni socijalni, društveni, komunalni projekti jedinica lokalne uprave. Mi smo danas podijeliti 61 ugovor koji će pomoći revitalizaciji gospodarstva i stvoriti bolje uvjete za život i rad lokalnog stanovništva“, kazao je Branko Bačić potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

„U mandatu Vlade Andreja Plenkovića ostvarili smo zaista velike infrastrukturne projekte u prometnom povezivanju i svjedočili smo realizaciji velikih projekata, most Svilaj, most Gradiška i čitav niz velikih infrastrukturnih projekata. Danas obilazimo isto jedan značajan projekt ceste Ravno – Zvala, za koju je prošle godine Vlada RH donijela odluku da će ga finacijski poduprijeti. Drago mi je da su radovi krenuli i to ćemo danas obići“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je istaknuo kako je puno posla i dobrih projekata još planirano.

Continue Reading