Connect with us

Sinovi povijesti

U Mostaru “Franjevačka Crkva” obilježena 28.Obljetnica “Priznanja RH.Misno Slavlje predvodio Fra Ivan Ševo

15 sječnja 2020 god u Franjevačkoj Crkvi sv.Petra i Pavla u Mostaru je organizacijski odbor za obilježavanja obljetnice  priznanja Domovine svih Hrvata Republike Hrvatske, Svetom Misom Zahvalnicom Bogu zahvalili na daru, devet stoljeća sanjane Domovine.
Ovaj Spomendan je prigoda za sjećanje i zahvalu svima koji su kroz  dugu i surovu povijest položili živote a sačuvali vjeru, povijest, pismo, kulturu i običaje, jednom riječi kazano sačuvali identitet.
Promatrajući stradanja Hrvata kroz povijest samo Bog nas je sačuvao od nestanka. Nebrojivo mnogo raseljenih po planeti Zemlji, “što silom, što milom”  a kroz povijest veoma mnogo stradalih kako bi sačuvali obitelj i dom, zatim je nebrojivo koliko se djece za vrijeme “turskog zuluma” silom oduzelo i poturčeno, a koliko je poginulih u oba svjetska rata, te ubijenih nakon drugog svjetskog rata. Pravo Božije  čudo, kako smo uopće ostali, opstali do danas i Domovinu dočekali.
Zato hrvatski narod slavi, zahvaljuje i  obilježava Spomendan priznanja Domovine, Svetom Misom u tišini i zahvali Bogu, te za pokoj vječni svim domoljubima koji su sebe darovali za naš opstanak, slobodu i Domovinu.
Na ovom vidljivom svijetu su jako potrebni  ljudi i njihove emocije u srcu koje pokreću sve procese. Tako i obilježavanje Spomendana Domovinskog priznanja već drugu godinu zaredom organiziraju i sudjeluju prvi dragovoljci Domovinskog rata predvođeni “Poskok” bojnom i incijativnim odborom “Svehrvatska mati” te mnogi ratnici, prvi zapovjednici i generali, članovi obitelji poginulih branitelja, predsjednici i članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata, te članova časnih obitelji koje su žrtve za domovinu i u drugom svjetskom ratu i u domovinskom ratu, od djeda do unuka. To je skupina sebedarnih domoljuba koja je svaki dan i svaku obljetnicu sve mnogoljudnija.
Spomendan je neiscrpna  prigoda  iskazivanje Božije zapovijedi “ljubi Boga i ljubi bližnjega svoga”
Zahvala fra Ivanu Ševi koji je predvodio Misno slavlje
Zahvala Zdenki i Petru Zelenika, Ljilji Zovko, Vedrani Kolenda, Mariji Čurčić, generalu Jeleču, zapovjedniku Marinu Soldi, Tomislavu Čerkez, te Daliboru Milošu koji vjerodostojno predstavlja časnu obitelj Miloš od djeda Pertra do strica Tvrtka i oca Davora, časnih domoljuba koji su živote dali za svoj narod i Domovinu.

U Mostaru “Franjevačka Crkva” obilježena 28.Obljetnica “Priznanja RH.Misno Slavlje predvodio Fra Ivan Ševo a ispred Organizacijskog odbora nazočnim su se zahvalili Zdenka Zelenika i Mladen Ljubić -Vajta

Nakon  Svete Mise su uručene prigodne Zahvalnice  i poklon zidni sat  na kojem su upisani   datumi   ipočetka priznanja     19.12. 1991   i završnice priznanja    15.1.1992  

Continue Reading