Connect with us

Uncategorized

TuÄ‘manov kip ‘sletio’ u Knin

Iako je natječaj za umjetničko rješenje i izradu spomenika dr. Franji Tuđmanu koji će 5. kolovoza biti otkriven na kninskoj tvrđavi predviđao da on u prvoj fazi bude od poliestera, u subotu je helikopter HV-a na tamo spustio izliveni brončani kip. Brončana statua visoka 230 centimetara i teška pola tone zasjala je već u subotu u svom svom pobjedničkom sjaju i za 20. obljetnicu Oluje ostalo je samo svečano ga otkriti.

‘’Natječaj je bio ponovljen jer u prvom navratu nijedno rješenje nije ocijenjeno zadovoljavajućim. Zbog skraćenih rokova očekivalo se da kip od bronce ne može biti izliven na vrijeme, ali na koncu su uspjeli’’, rekao je za 24sata.hr ravnatelj Muzeja Grada Knina Zvonimir Jelić.

U Kninu smatraju kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako jedna od najznačajnijih osoba u povijesti ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Želja gradonačelnice i njenog tima je bila da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu pa su u natječajima sugerirane varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave ili podizanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi. tropolje.info

Continue Reading