Connect with us

Kultura

TRENUTAK MNOGO TOGA OTKRIVA: Pozadina Kolindina ‘oživljavanja’ Prgometa

Predsjednica je doktora Prgometa imenovala svojim izaslanikom, ali čini se kako je to priča s dubljom pozadinom, nego li izgleda na prvu.

U jeku priprema za unutarstranačke izbore u HDZ-u, glasno poput bombe, odjeknula je vijest iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na svečanost završetka razminiranja cijelog područja Vukovarsko-srijemske županije poslala doktora Dragu Prgometa kao svojega izaslanika, obzirom da ona na tom događaju nije mogla sudjelovati radi svojih obaveza.

Odluka je ovo koja je iznenadila mnoge ponajviše stoga što je doktor Prgomet u Sabornici jedan od najvećih kritičara predsjednice. No, kako to obično biva priča je ovo koja ima više medalja, i dakako duboku pozadinu. Jer upravo je Prgomet u vrijeme svojeg boravka u HDZ-u bio najljući rival i otvoreni kritičar predsjednika Tomislava Karamarka, koji se u ovim trenucima sprema za neizvjesnu utrku čiji ishod niti protukandidati javnosti još nisu poznati.

Od odlaska iz trenutno vladajuće stranke Prgomet je prošao sito i rešeto, te se tako prvotno pridružio Mostu iz kojega je promptno izbačen nakon što su kamere ovjekovječile njegov sastanak sa SDP-ovim Zoranom Milanovićem. Iz hadezea Prgomet nije izbačen, ali je doduše lukavo izguran. Podnoseći ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, preduhitrio je zapravo izbacivanje iz stranke, o kojem se mjesecima spekuliralo. Svoj potez argumentirao je tvrdeći da ne može sudjelovati u ideološkim podjelama u hrvatskom društvu, aludirajući na Karamarka koji u maniri velikog vođe pokušava provesti tuđmanizaciju Hrvatske, premda je, kao što je svima već znano s Mesićem provodio detuđmanizaciju iste. Karamarko je Prgometovu ostavku zdušno prihvatio rješavajući se time snažnog konkurenta.

Inače, na funkciju zamjenika predsjednik HDZ-a Prgomet je izabran 2012. godine, s liste Milana Kujundžića i već tada između njega i šefa stranke počinju frcati iskrice. U stranci su mu zamjerali to što je među rijetkima ustao u zaštitu Jadranke Kosor, u vrijeme njezina izbacivanja. U javnost je ubrzo potom dospjelo njegovo pismo u kojem se požalio na nekomunikaciju s Karamarkom, zatim se na svojem blogu obratio braniteljima prosvjednicima tražeći prekid njihova bunta.

Potom je za Hrvatski radio istaknuo kako ne podržava radikalnu desnu retoriku šefa Karamarka. Obrise neslaganja Prgomet je nerijetko osjećao na vlastitoj koži pa tako primjerice nikada nije pozivan na novinske konfenrecije ili stranački skup HDZ-a. Činilo se sve kako bi ga se marginaliziralo, a njegov značaj umanjio, a na sjednicama Predsjedništva doslovno mu je zabranjeno govoriti. Nije sudjelovao niti u kampanji predsjednice Grabar Kitarović, koju je prvi javno podržao prije najužeg stranačkog vrha. A navodno je upravo on jedan od zaslužnih za njezinu kandidaturu. S druge strane, premda je otišao iz stranke Prgomet je ostao dobar s nekim kolegama iz HDZ-a, a njegovoj degradaciji najviše se protivio Andrej Plenković, europarlamentarac s kojim i danas ispija kave, a koji uz Davora Stiera slovi kao najveća konkurencija Karamarku na unutarstranačkim izborima. Potporu Plenković u ostvarenju ove ambicije ima i od same predsjednice. Ipak, lukav je Karamarko igrač, pa je znatno ranije dobro priredio teren degradirajući Davora Stiera i Plenkovića koje je gurnuo u EU Parlament.

Činjenice su usprkos tome neosporne, a one idu u prilog baš Plenkoviću jer njegov ugled i iskustvo u EU karika su kojom HDZ može privući glasače centra, što im prema rezultatima izbora, u ovim trenucima itekako nedostaje. Nedostaje stranci i zajedništva, jer buntovnici sa svih strana ustaju na noge. Na jednoj strani tu je tim okupljen oko Plenkovića, a na drugoj pobunjenici nezadovoljni činjenicom da nisu postali ministrima u novoj vladi, takve pak predvodi general Krstičević, koji se smatra izdanim od strane prijatelja Karamarka. Prijateljske odnose sa šefom stranke donedavno je njegovao i glavni tajnik Milijan Brkić, koji se također počeo spominjati kao ozbiljan kandidat za predsjednika HDZ-a.

Tome mora da su kumovali zategnuti odnosi između njega i Karamarka, koji su kulminirali u izbornoj noći kada se ovaj dvojac žestoko sukobio. Baš u tim trenucima Brkić je Karamarku predbacio i Prgometovo istjerivanje. Podsjetimo, Brkić se od početka izborne kampanje nije slagao s medijskom strategijom koju je Karamarko odobravao, a u startu je bio protiv izbora Miljenka Manjkasa za Karamarkova spin doktora. Brkić, navodno, nije bio sklon da se HDZ olako odrekne ni svog bivšeg zamjenika Drage Prgometa, inače dragovoljca Domovinskog rata i ratnog kirurga. Zamjerili su u stranci Karamarku, odricanje od Prgometa, dok se s druge strane okružio ljudima poput Josipe Rimac, Ivana Šukera i Božidara Kalmete. Brkića je smetala i Karamarkova prisnost s Ivanom Domagojem Miloševićem, kadrom koji se HDZ-a domogao nošen vjetrom kojega mu je u leđa davala Jadranka Kosor.

U jednom trenutku, nezadovoljan stanjem u HDZ-u Brkić se poželio uvući u Ured predsjednice, što mu je Karamarko onemogućio pa se pridružio šefici države, tražeći alternativu za šefa koji u međuvremenu postaje šef vlade. Da Kolindi Grabar Kitarović nije stalo do toga da Karamarko vodi državu i HDZ svjedoči njeno odugovlačenje poslije parlamentarnih izbora, kada su se u stranci nadali da će im hitro i bez promišljanja dati mogućnost da sastave vladu. To se ipak nije dogodilo već se Grabar Kitarović okrenula smišljanju tima za svoju tehničku vladu, žudeći istodobno za većom moći. Za premijera je tako trebao biti imenovan Damir Vanđelić. Prema savjetima Mate Radeljića, ministarstvo vanjskih poslova trebalo je pripasti Draganu Primorcu, obrazovanja Borisu Jokiću, obrane Krstičeviću, socijalne skrbi Bruni Esih. Kako joj to nije uspjelo, okrenula se HDZ-u i Brkiću, kojemu pak nije uspjelo niti postati ministrom. Revoltiran sada u suradnji s predsjednicom gradi novu stranačku strukturu, koja bi trebala rezultirati padom Karamarka. Kolinda je stara Brkićeva dužnica jer baš on zaslužan je za njezinu pobjedu na izborima zbog opće mobilizacije birača koju je u jeku drugog kruga predsjedničkih izbora proveo.

U stranci se svojedobno govorilo kako se Karamarko raspituje tko su njegovi, a tko Brkićevi ljudi, a sada izgleda sve to dolazi na naplatu, pa je jasno da Prgometovo stanje nije puka formalnost, već poruka vodstvu njenoga HDZ-a, poruka kojom predsjednica želi zazvati promjenu, diskretno podržavajući Plenkovića, čiji je prijatelj bez obzira na uspone i padove ostao doktor Drago Prgomet. tropolje.info

Continue Reading