Connect with us

Priopćenja

Tko su Putinovi ‘Noćni vukovi’ koje naziva svojom braćom?

ÄŒinjenica da ih predsjednik Rusije Vladimir Putin naziva “svojom braćom” dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svijetu.

“Noćni vukovi” nisu običan klub motociklista. Ovi momci iz Rusije voze motore ne samo zbog ljubavi prema dvokotačima, poput ostalih, već prvenstveno zbog ljubavi prema domovini, i kategorički odbijaju da ih zovu “bajkerima”. Činjenica da ih predsjednik Rusije Vladimir Putin naziva “svojom braćom” dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svijetu.

Članovi ovog kluba za sebe kažu da predstavljaju veliku grupu patriota, istomišljenika koji prije svega vole svoju državu. Dok ih Vladimir Putin veliča, zapadni mediji ih na sve moguće načine diskredititraju nazivajući ih “bandom koju drma kriza srednjih godina”.

Osnivanje

“Noćni vukovi” osnovani su u svibnju 1989. godine, i uskoro će proslaviti više od četvrt vijeka postojanja.

Klub je u početku okupljao ljubitelje rock muzike i motocikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rock koncerte u Moskvi. Međutim, 1989. kada su i osnovani, postaju “Noćni vukovi” – prvi moto-klub u SSSR.

Ubrzo je slijedilo i osnivanje ogranaka u Ukrajini, Letoniji, Njemačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Makedoniji.
Lider “Noćnih vukova” je Aleksandar Zaldostanov, koji ima nadimak “Kirurg”.
Klub je godinama stjecao sve više simpatija u Rusiji, naročito zbog svog patriotskog stava i nepodjeljene podrške Kremlju. To, i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom donijelo im je ulogu u političkom životu Rusije.

Uživaju podršku i velike simpatije Vladimira Putina, koji se nekoliko puta pojavljivao kao počasni gost na njihovim okupljanjima, vozivši sa njima “Harley Davidson” motore.

U kolovozu prošle godine “Noćni vukovi” su imali svojevrstan šou u Sevastopolju, kada su podržali pripajanje Krima “majci Rusiji”, a Ukrajinu nazvali “državom koju kontroliraju fašisti”. Prilikom njihove posjete na ulice krimske prijestolnice izašlo je 100 tisuća ljudi, a nacionalna televizija je prenosila čitav događaj.
Navodno su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, kao i da ih financira direktno Vladimir Putin. Međutim, oni su ove navode zapadnih medija demantirali.

Svojim “nepodjeljenim patriotskim stavom”, kako kažu, navukli su na sebe bijes brojnih neprijatelja Rusije. Tako su SAD 2014. godine uvele sankcije protiv “Noćnih vukova”, uz obrazloženje da je to “grupa koja je sudjelovala u oružanom sukobu u Ukrajini”.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Nakon što su najavili “pobjednički marš” od Moskve do Berlina, u čast pobjede nad fašizmom, “Noćni vukovi” su se našli i na udaru Poljske i Njemačke, koje su im također zabranile ulazak u te zemlje. Sankcijama se pridružila i Kanada.

Ipak, ni sankcije ih nisu uspijele spriječiti da uđu u Poljsku i odaju počast žrtvama u Katinskoj šumi.

“Noćni vukovi” 1995. godine lansiraju svoju modnu liniju pod nazivom “Wolf Wear”, i otvaraju prodavnicu odijeće, kao i mehaničarsku radnju “Wolf Engineering”.  Uza sve to, ovaj klub organizira brojne humanitarne događaje širom Rusije još od 2001. godine.

Vole Staljina, mrze homoseksualce

“Noćni vukovi” obožavaju bivÅ¡eg sovjetskog lidera Josifa Staljina. Å to se tiče stavova prema LGBT populaciji, Zaldostanov je u jednom intervjuu izjavio da “kada bi se biralo drugo ime kluba, to bi sigurno bilo ‘Smrt pede*ima’”.

Protive se “nametanju zapadnih vrijednosti i američke ideologije”. Članstvo u klubu je zabranjeno za žene.A.Biško

Continue Reading